1 Kasım notları: Rabia Naz Komisyonu adalet arayışına yanıt bulacak mı?

Geçtiğimiz yıl Giresun'un Eynesil ilçesinde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın aydınlatılamayan şüpheli ölümünün kamuoyunda yarattığı tepkilerden sonra cinayeti araştırmak üzere Meclis'te "Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması Komisyonu"  kuruldu. Komisyon kuruldu kurulmasına ama daha ilk toplantısında AKP'nin komisyona güven vermekten uzak yaklaşımı ortaya çıktı.

Rabia Naz cinayetinin faillerini AKP Giresun milletvekili Nurettin Canikli'nin ve AKPli belediye yöneticilerinin koruduğu iddia ediliyor. AKP'nin üzerindeki tüm şaibelere karşın Araştırma Komisyonu Başkanlık Divanı'nın tümünün AKPli vekillerden kurulması ise iktidarın toplumun adalet arayışını baltalayan bir başka oyunu olarak karşımıza çıkıyor. 

Türkiye İşçi Partisi'nin mecliste grubu olmadığı için komisyon üyesi olmasına izin verilmeyen TİP Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Erkan Baş, katıldığı toplantıda bu çalışmanın kamuoyu vicdanını rahatlatacak bir izlenim vermediğini söyleyerek komisyonu sorumlu davranmaya çağırdı.

İLGİLİ HABER | Rabia Naz Komisyonu ilk toplantısını yaptı: Başkanlık Divanı'nın tamamı AKP'lilerden oluşuyor

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin Suriye'ye başlattığı askeri harekat çok konuşuldu, çok tartışıldı. Diplomasi ciddiyetinden uzak, twitter fenomeni üslubuyla her gün açıklamalar yapan Trump'ın aksine Esad uzun süre sessizliğini korumuştu. Bölgedeki son gelişmelerin ardından dün Suriye devlet televizyonuna konuşan Devlet Başkanı Beşar Esad Bağdadi'nin öldürülmesi, Kürtlerle ilişkiler ve Rusya-Türkiye anlaşması üzerine ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu. Esad'ın özellikle Erdoğan ve Trump hakkında sözünü sakınmayan açıklamaları dikkat çekti. Ülkesini elinden çalan Erdoğan'ın hırsız olduğunu söyleyen Esad, Trump'ın ise düşüncelerini saklama gereği duymadan kirli politikalarını açıkça dile getirdiği için ABD'nin en iyi başkanı olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABER | Suriye Devlet Başkanı Esad: Türkiye bu savaşta Amerika'nın vekilidir

Şili'deki halk ayaklanmasının ardından "sol hareket yeniden yükseliyor mu?" sorusu ve Latin Amerika ülkeleri bir kez daha gündemimize girdi. Özgür Yılmaz, gündeme yakından bakıyor ve İleri Haber'de geçen hafta Şili'yle başladığı Latin Amerika yazılarını bu hafta Arjantin ve Bolivya değerlendirmesiyle sürdürüyor.

İLGİLİ HABER | Arjantin ve Bolivya’da seçimler: Latin Amerika’da sol yükselişte mi?