Husi füzelerinden, Anzak baharına

Herkesin beklentilerini karşılayan muhteşem bir Bahreyn açılışı karşıladı hepimizi. Lakin uluslararası konjonktür ve çatışmaların Formula 1 takvimine de etkisi gittikçe daha da hissedilir olmaya başladı. Formula 1 popülerleştikçe ve yarış takvimi genişledikçe bambaşka konular da gündeme gelmeye başladı.

Malum, Rusya’nın Ukrayna işgali ile başlayan savaş, dünyanın uzun süredir gündeminde. Savaş politik, ticari ve kültürel yaptırımlarına hayatımızın her alanında tanık olduğumuz bir sürece dönüştü. Peki dünya tarihinin belki de en asimetrik ve korkunç savaşlarından biri olan Suudi Arabistan Yemen savaşı neden bu kadar insanlığın gündeminde yok. Yıllardır görmezden gelinen bu savaş, hiç te tahmin edilmeyecek bir şekilde gündeme geldi geçenlerde. Şimdi yazıya böyle girince uluslararası ilişkiler üzerine bir yazı yazacakmışım gibi göründü ama telaşlanmanıza gerek yok konumuz yine Formula 1.

SUUDİ ARABİSTAN GRAND PRIX ÖNCESİ OLAYLAR

İleri’de bu köşeye başladığım ilk yazımda yeni sezon ve yarışlara dair beklentilerimi bir bir sıralarken sporda harika bir yıla hazır olmamız gerektiğinden bahsetmiştim. Herkesin beklentilerini karşılayan muhteşem bir Bahreyn açılışı karşıladı hepimizi. Lakin uluslararası konjonktür ve çatışmaların Formula 1 takvimine de etkisi gittikçe daha da hissedilir olmaya başladı. Formula 1 popülerleştikçe ve yarış takvimi genişledikçe bambaşka konular da gündeme gelmeye başladı.

Husilerin tam da çiçeği burnunda bir pist olan ve ilk yarışın geçen sene yapıldığı Cidde Cadde Pistine çok yakın olan Aramco Petrol Tesisleri’ne ve çevresindeki binalara yönelik füze saldırıları hem F1 takımları hem de seyirciler için şok etkisi yarattı. Grand Prix’in iptalinin konuşulmaya başlanması, takımların ve sürücülerin kapalı kapılar ardındaki toplantıları ile devam etti. Antrenman turları ve sıralamalarda çıplak gözle bile petrol tesislerinin vurulması ardından dumanlar hâlâ gözükmekteydi. Dünya görmezden gelinen bir savaşı gezegenin en popüler motor sporları organizasyonu ile görmekteydi. Buna rağmen saldırılar hakkında batı basını net bir şekilde bir şey yazmamaya çalışırken, Husi’ler net bir mesaj vermişti. F1’in genel olarak tüm operasyonunun en büyük sponsorlarından Aramco tesisleri ateş ve dumanlar altındayken F1 yöneticileri “gösteriye devam etme” kararı aldı, takımlara ve sürücülere yarışıp yarışmama inisiyatifi verildi. Tabii sosyal medya boş durmadı ve çeşitli meme’ler üretti.

Sıralama turlarında pole pozisyonunu alacak bir hızla ilerleyen Redbull’un şampiyonluk adayı sürücüsü Verstaphen, son virajda duvara sürterek birinciliği kaçırırken takım arkadaşı Perez pole’ü aldı. Sıralamalar süresince sürücüler arasında büyük rekabet yaşanırken Ferrari hemen Perez ardına iki arabasıyla sıralandı. Sezona geçen sezona göre çok iyi başlayan Haas yine tek araçla da olsa kendisini Q3’e atarken, K-Mag performansıyla göz doldurdu. Ki Magnussen yeniden döndüğü F1 macerasında ciddi boyun ağrılarıyla uğraşıyor ve bunun yarış performansını etkilediğini, virajlarda boynunu koltuğa yaslamak zorunda kaldığını söylüyordu. Takım arkadaşı Mick ise korkunç bir kaza atlatarak tabiri caizse aracını paramparça etti. Geceyi hastanede geçiren Mick Schumacher çabuk toparlasa da aracı aynı hızla toparlanamadı ve ciddi bir maddi yükle karşı karşıya kalan Haas bir aracını yarışa sokamadı. Şuna da dikkat çekmeden olmaz, sıralama turlarının ilk bölümünde zaman turu kaydeden sürücüler arasında en yavaş beş isim Mercedes motoruna sahipti.

YARIŞTA FÜZELER YOKTU AMA, DNF FIRTINASI VARDI

Yapısı gereği çok eleştirilen ve tartışılan Cidde Cadde Pisti çok hızlı uzun ve kıvrılan virajlarla dolu. Hiçbir kaçış alanının olmaması saatte 300 kilometreyle kör virajlara girilmesi yarışta aksiyonun ve kaza olasılığının hep yüksek olmasına neden oluyor. Geçen seneki yarış olduğu gibi bu yarışta da bir sürü kaza, sarı ve kırmızı bayraklar bu yüzden boş geçmedi.

Mick paramparça olan aracından dolayı ve Alpha Tauri pilotu Tsunoda ise teknik sorunlar sebebiyle yarışa katılamazken, Williams pilotu Latifi Stroll’e karıştığı kaza sonucunda yarış dış kalırken Alfa Romeo sürücüsü Bottas da teknik sorunlar nedeniyle yarıştan çekildi. Mclaren’den Riccardo ve Alphine’den Alonso ise mekanik arızalar nedeniyle yarışı bırakmak zorunda kaldılar. İki sürücü de araçlarını pit yolu ağzında bırakarak araçlarından inerken sarı bayraklara sebep oldular.

YARIŞ BİTERKEN, MAX VE LECLERC IŞILDIYOR, HAMILTON İSE KABUSLARDA

Güvenlik aracının sık girdiği yarışta iyi bir tempo yakalamasına rağmen, güvenlik aracı nedeniyle stratejisi bozulan Haas pilotu Magnussen yarışı 6 sırada bile bitirebilecekken 9. sırada kaldı ama buna rağmen yarıştan puansız dönmemiş oldu. Ayrıca bir önceki sezonun şampiyon aracının ve içindeki 7 kez dünya şampiyonu olmuş Hamilton’ı pist üzerinde arkasına düşmesine rağmen geçen K-Mag yine gönülleri fethetti. Evet Hamilton kötü bir tempoyla devam ettirdiği yarışı ancak onuncu tamamlayarak tam bir hayâl kırıklığıydı. Takım arkadaşı Russel ise güvenlik aracı sekansını fırsata çevirebilecek bir konumdaydı. Daha PIT yapmamıştı ve sarı bayrak çıkar çıkmaz pit’e dalarak ciddi bir süre kazandı ve kendisini 5. sırada buluverdi.

Redbull ile Ferrari arasında ise kıyasıya bir savaş yarış boyunca sürdü. Sarı bayraklar konusunda Ferrari’den Sainz ve Redbull’dan Perez şanssızken, yarışa 4. sıradan başlayan Max, Leclerc ile Bahreyn’de olduğu gibi üst üste birçok turda kalbimizi ağzımıza getirdi. Leclerc daha iyi bir tempoyla hep arayı açarken, güvenlik aracı periyotlarıyla hep ardında Max’ı buluverdi. Son üç turda DRS savaşları ve taktikleriyle iki sürücüde şapka çıkartacak geçişlerle bizi büyülerken son çizgiyi ardı ardına geçen sürücüler ağzımızda müthiş bir tat çaldı. Max Verstappen son çizgiyi Leclerc önünde geçerken sezona güçlü bir dönüş sinyalini verdi. Ferrariler ve özelde Leclerc ise müthiş temposuyla sezon boyunca şampiyonluğun en güçlü adayları olduklarını tekrar gösterdiler.

AVUSTRALYA, YAZDAN SONBAHARA

Puanları ceplerine koyan takımlar, ufak değişikliklerle daha da hızlandırılmış bir Avusturalya Grand Prix’i ile karşılaştılar. Güney yarım kürede hafif serin ama güneşli bir sonbaharla 2 haftalık arada tazelenen pilotlar yeni pistin tadını çıkarmak için sabırsızlanırken gözler ev sahibi Riccardo’nun üzerindeydi. Yeni pistin en hızlı iki takım olan Ferrari’ye mi yoksa Redbull’a mı yarayacağı tartışıladursun, Leclerc sıralamalarda pole’ü kaptı. Sainz hem şanssızlığı hem de ufak hataları sebebiyle ilk çizgiye yerleşemeyip orta grubun önüne düşerken Alphine’ler bekleneni veremedi, Mclaren’ler ise yeniden orta grubun önüne dönüş yaptı. Mercedesler yine hayâl kırıklığıydi. Haaslar ise yanlış ayarların kurbanı oldular son 5’te kaldılar.

AVUSTRALYA GÜNDÜZ YARIŞI

Sıralamalardaki sıkıntıları devam eden Sainz 9. sırada başladığı yarışta ışıklar sönünce kötü başlayarak 13. sıraya kadar düştü. Akabinde hata yapan matador, çakıl havuzuna gömüldü ve yarış dışı kaldı. Takım arkadaşı Leclerc ise daha ilk virajda yerini koruyarak Max’tan hızlıca uzaklaştı ve yarış boyujca adeta bir mutant gibi sürdü kimseyi yanına yaklaştırmadı. Leclerc’in temposuna bir türlü yaklaşamayan Redbull sürücüsü Verstappen son bölümde yarış dışı kalarak RedBull araçlarında dayanıklılık konusunda şüphelerin derinleşmesine sebep oldu. Yarış temposunda Alphine ve Mclaren ardında 5. hızlı takım olabilen Mercedes, Sainz, Max ve Alonso’nun yarış dışı kalmasını fırsata dönüştürerek üçüncü ve dördüncü sıraları alabildi. Yarış boyunca Hamilton’un önünde olan Russel pozisyonunu Redbull’dan Perez’e kaybetmesine rağmen takım arkadaşına kendini geçirmeyerek podyumu aldı. Böylece Russel Mercedes’e büyük umutlarla geldiğinden beri ilk defa kendisini podyumda buldu. Böylece Mercedes’ler kötü başladıkları sezonda kazalar ve sarı bayraklar vesilesiyle yine bir yarışta alabilecekleri maksimum puanı alabilmiş oldular. Sürücüler ve takım yarışta bu sonuçları almalarının bile mucize olduğunu belirtirken, Mercedes’in şampiyonluk hayâlleri gittikçe zayıflıyor. Toto çok realist yorumlar yapmaya şimdiden başladı. Ferrari’nin hızı göz kamaştırırken, Leclerc bu sezon ikinci defa pole, en hızlı tur ve yarış birinciliği kombosu ile “Grand Slam” ile bitirmiş oldu. Haaslar için ise boş bir hafta sonuydu. İlk iki yarışın kayıp takımı Aston Martin ise Avusturalya’da yine varlık gösteremedi ve 3 yarış sonrasında hanesinde kocaman bir sıfır yazıyor. Williams’ta ise ilginç bir zafer yaşandı.

ALBON MUCİZESİ

Yarışa son sırada başlayan William sürücüsü Albon, sert lastikle uzun bir seans geçirmek üzere yarışa devam ederken, lastiklerini muazzam yöneterek yarışın sonuna kadar pite girmedi ve 7 sıraya kadar yükselebildi. Özellikle son bölümde temposunu artıran Albon kurallar gereği pite girmesi gerekiyordu ve bu adımı da son turda kullanmayı tercih etti. Pite girmeden, lastikleri koruyarak uzun bir sekans geçirme stratejisi, 57 tur boyunca lastiklerin suyunu çıkarmak demekti. Son tura 7. sırada giren Albon pitten çıktığından sonra kendisini 10. sırada buldu ve en fazla yarışı 19. sırada bitirecekken 10. sıraya yerleşecek 1 puanı cebine koydu. Bu aynı zamanda takımın da ilk puanı.

İLK ÜÇ YARIŞIN MUHASEBESİ

Ferrari ciddi bir dominasyonla sezona girerken, Sainz’ın artık kazasız belasız yarışları bitirmesi gerekiyor. Sadece üç yarışta bile muazzam bir tempo koyan kırmızılar uzun süre yakalanamayacak gibi. Redbull Ferrari’nin hızına tam olarak yetişemezken bir yandan da dayanıklılık sorunlarıyla baş başa. Mercedes ise sezona berbat başlamasına rağmen şanslı bir konumda buldu kendisini. Haas sürprizlere devam ediyor ve yarış temposu Alfa Romeo ile çok iyi. Alpha Tauri, Mclaren ve Aston Martin sezona Mercedes kadar kötü başlamalarına rağmen düşün puanlarda kaldılar. Williams ise şanlı sonunculuklarına devam edecek gibi görünüyor.

Bu hafta yarış F1 tutkunlarının hem tarihsel hem olaylarıyla andığı Imola’da olacak. Imola aynı zamanda F1 efsanesi Ayrton Senna’nında hayatını kaybettiği bir pist. Ferrari uzun yıllardır en güçlü olduğu ve sezonu domine ettiği dönemde evine gelirken, Ferrari haricinde tüm takımlar çeşitli güncelleme paketleriyle çizmeye gidiyor olacak. Ayrıca geçen sene tekrar hayatımıza giren Sprint Formatı bu sene ilk olarak Imola’da yani Emilia Romagna GP’de uygulanacak. Sezonun ilk 3 yarışı sonrasında ilk beş sürücü ve takım aşağıdaki gibi:

SÜRÜCÜLER ŞAMPİYONASI

Leclerc (Ferrari) - 71 Puan

Russel (Mercedes) - 37 Puan

Sainz (Ferrari) - 33 Puan

Perez (Redbull) - 30 Puan

Hamilton (Mercedes) - 28 Puan

TAKIMLAR ŞAMPİYONASI

Ferrari - 104 Puan

Mercedes - 65 Puan

Redbull - 55 Puan

Mclaren - 24 Puan

Alphine - 22 Puan