Vakıf üniversitesi çalışanları promosyon hakkını soruyor

Vakıf üniversitesi çalışanları promosyon hakkını soruyor

Promosyon ödemesi konusu özellikle son dönemde hem kamuda hem özelde çalışan emekçilerin ve emeklilerin gündeminde üst sıralarda yer alıyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Vakıf üniversitesi çalışanlarına yapılması gereken promosyon ödemelerinin yapılmadığı ortaya çıktı. Konu hakkında konuşan Sosyal-İş İstanbul Şubesi Vakıf Üniversiteleri Komisyonu temsilcisi, “Bu paranın bankadan alındığını ama çalışanlara ödenmediğini anlıyoruz. Konunun takipçisi olacağız” dedi.

Maaş hesapları nedeniyle bankalardan alınan promosyon ödemesi konusu özellikle son dönemde hem kamuda hem özelde çalışan emekçilerin ve emeklilerin gündeminde üst sıralarda yer alıyor.

Devlet kurumları ve işverenler bankalar ile yaptıkları anlaşmalar neticesinde maaş ödemelerinin ilgili banka üzerinden yapılması şartıyla bu bankalardan belli miktarlarda, “promosyon” adı altında büyük miktarlarda para alıyor. Çalışanlara dağıtılması gereken bu promosyon ödemeleri ise özellikle özel şirketler tarafından çoğunlukla patronlara aktarılıp çalışanların hakkı gasbediliyor.

“Kamusal hizmet” vermelerine rağmen birçok haktan mahrum bırakılan vakıf üniversiteleri çalışanlarının alacakları promosyon ödemeleri de bu üniversitelerde çalışan emekçiler arasında bugünlerde konuşulmaya başlandı.

ÖDEMELER YAPILMIYOR

Tıpkı özel şirketler gibi çalışanlara yapılan maaş ödemeleri için özel bankalarla anlaşan vakıf üniversiteleri patronlarının çalışanlarına yapması gereken promosyon ödemelerini yapmadığı ortaya çıktı.

‘PARANIN BANKADAN ALINDIĞINI AMA ÇALIŞANLARA ÖDENMEDİĞİNİ ANLIYORUZ’

Konu hakkında görüş bildiren Sosyal-İş İstanbul Şubesi Vakıf Üniversiteleri Komisyonu temsilcisi, promosyon ödemeleri hakkında vakıf üniversiteleri yönetimlerine yazı göndermeye başladıklarını belirterek, “Promosyon konusu tüm emekçileri ilgilendirdiği ölçüde vakıf üniversitelerinde çalışanları da ilgilendiriyor. Bu konuyla ilgili üyelerimizin olduğu üniversitelerin yönetimlerine yazılar yollamaya başladık. Promosyon görüşmelerinin yapılıp yapılmadığı, böyle bir para alındıysa çalışanlara ne zaman ödeneceğini soruyoruz. Örneğin, yazı yolladığımız bir üniversite yönetiminden gayri resmi olarak aldığımız yanıt ‘bildiğiniz gibi biz ticari bir işletmeyiz’ şeklinde oldu. Başka bağlamda sorulduğunda kamusal bir hizmet sunduğunu belirten bu üniversiteler konu çalışanların haklarına gelince özel şirket olduklarını söylüyorlar. Kısacası, bu paranın bankadan alındığını ama çalışanlara ödenmediğini anlıyoruz. Konunun takipçisi olacağız” dedi.

DAHA FAZLA