Serhat Albayrak şikayet etti, Evrensel'e dava açıldı

Serhat Albayrak şikayet etti, Evrensel'e dava açıldı

Sedat Peker'in iddialarının haberleştirilmesi üzerine soruşturma başlatılmıştı.

Serhat Albayrak'ın şikayeti üzerine Evrensel'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ve İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz'a dava açıldı.

AKP'ye yakın Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak'ın, Sedat Peker'in iddiaları üzerine Evrensel'de yayımlanan haber üzerine gazetenin yöneticilerinden şikayetçi olmuş ve soruşturma başlatılmıştı. Evrensel’in Yazı İşleri Müdürü Erdi Tütmez, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ve İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz; Serhat Albayrak’ın soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nda ifade vermişti.

Evrensel'in aktardığına göre Albayrak'ın şikayeti üzerine açılan soruşturma davaya dönüştü. Görkem Kınacı ve Kürşat Yılmaz hakkında açılan davanın yargılaması 7 Mart 2023 saat 11.30’da İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

NE OLMUŞTU?

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, ağustos ayında çok sayıda bürokrat ve şirket yöneticilerini de kapsayan yolsuzluk iddialarında bulunmuştu. İddialar arasında ismi geçen Serhat Albayrak; Evrensel'de konuya ilişkin yayımlanan "Derin Sessizlik" manşeti ve devamındaki "Borsadaki rüşvet ağı Saray’a kadar uzandı" başlıklı haber ve ile "Saray’a dayanan Peker ifşaları cesur savcı ile temizlenemez" başlıklı yazı hakkında "hakaret" ve "iftira" suçlamasıyla şikayette bulundu.

Serhat Albayrak, aynı haberler nedeniyle tekzip kararı aldırmış ve bu önemli iddiaları haberleştirdiği için Evrensel'e yönelik "Gazetecilik etiğini ayaklar altına aldığı" şeklinde suçlamaların da yer aldığı tekzip metnini manşetten yayımlatmıştı. Ayrıca, Evrensel'in internet sitesinde yer alan söz konusu içeriklere de erişim engeli getirilmişti.

ALBAYRAK'IN SUÇ DUYURUSU

Serhat Albayrak, suç duyurusunda haberlere dair "sözde haberler" ifadesini kullanırken; "yalan" ve "iftira" içerdiğini iddia etti ve "…hiçbir dayanağı olmadığı halde müvekkile rüşvet ve yolsuzluk isnatları hatta müvekkili rüşvet ve yolsuzluğun merkezindeki kişiymiş gibi yansıtmaktadır" dedi.

Ancak haberlerde özellikle Sedat Peker’in söyledikleri iddia olarak yer almıştı. Albayrak’ın avukatı suç duyurusu dilekçesinde "haberlerde yer alan hakaret ve iftiralar müvekkilimizin kişilik hakkı ihlaline sebebiyet vermekte olup, suç teşkil etmektedir" iddiasında bulundu.

EVRENSEL YÖNETİCİLERİ İFADE VERDİ

Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine Kürşat Yılmaz, Erdi Tütmez ve Görkem Kınacı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunda ifade vermişti. Yılmaz, Tütmez ve Kınacı ifadelerinde; söz konusu iddiaların haberleştirilmesinde kamu yararı gözettiklerini, ülke gündeminde daha önce de üst sıralarda yer bulan bu iddiaların tartışılmasının ve araştırılmasının kronikleşmiş yolsuzluk ağlarının çözülmesine katkı sunacağını düşündüklerini belirtmişti. Yılmaz, Tütmez ve Kınacı bu nedenle söz konusu haberlerin, ifade özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmişlerdi. 

SORUŞTURMA DAVAYA DÖNÜŞTÜ

Soruşturma, ifade işlemlerinin ardından davaya dönüştü. 

DAHA FAZLA