RTÜK karnesi: 9 ayda 5 TV kanalına 11,5 milyon TL ceza

RTÜK karnesi: 9 ayda 5 TV kanalına 11,5 milyon TL ceza

İktidara yönelik eleştirilerin yer aldığı yayınlara yılbaşından bu yana 38 ceza kesildi.

"RTÜK Tarafsızlık Karnesi" adıyla bir tablo paylaşan kurum üyesi İlhan Taşçı, iktidarı eleştiren yayınların cezalandırıldığını söyledi. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e yönelik eleştirilerini de dile getirdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e "Tarafsızlık timsali" diye seslenerek, kurumun ceza politikasına ilişkin verileri paylaştı.

Taşçı, Şahin'e yönelik "Söylediklerin kulağa hoş geliyor da dediklerinin RTÜK’ün resmi kayıtlarıyla uyuşmadığını sen de çok iyi biliyorsun" ifadelerini kullanarak, "RTÜK’ün Tarafsızlık Karnesi" isimli bir tablo paylaştı. Tabloda yer alan verilere göre; yılbaşından bu yana Halk TV’ye 14, TELE1’e 11, KRT’ye 5, FOX TV’ye 4, Flash Haber’e 4 olmak üzere toplamda 11,5 milyon TL tutarında 38 ceza kesildi.

Aynı tabloda yer alan verilere göre TGRT Haber, Beyaz TV ve ATV’ye birer tane 1,5 milyon TL değerinde 3 ceza verildi. Geride kalan aylarda A Haber, Ülke TV, Kanal 7, TV-Net televizyon kanallarına ise hiç ceza kesilmedi.

'İKTİDARA YAKIN KANALLARA 3 CEZA'

Paylaştığı verilerle birlikte Ebubekir Şahin'e yönelik eleştirilerini de dile getiren Taşçı, "RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin uzun uzun ne kadar tarafsız, kanallar arasında nasıl ayrım yapmadığını anlatıyor. Söyledikleri herhalde kendi kulağına hoş geliyor ama yönettiği RTÜK’ün kayıtları başkanı doğrulamıyor. 9 ayda iktidara yakın kanallara yalnızca 3 ceza verilirken; iktidarı eleştiren, sorgulayan yayıncılara 38 ceza verilmiş olması bile ayrımı gözler önüne seriyor. Hem de yoruma yer bırakmayacak biçimde. Eğer RTÜK Başkanı 'Bu tablo yalan' diyorsa çıksın, doğrusunu açıklasın. Bu verilerin tamamını Üst Kurul kayıtlarından çıkarttım" ifadelerini kullandı.

Taşçı, devamında, "O öyle bir vahim tablo ki Ebubekir Şahin’in söyledikleriyle kurumun resmi kayıtları örtüşmüyor ve iktidarı eleştiren kanallara verilen cezalar, iktidar övenleri oranla 10 katsa bu ayrımcılık değil de nedir, iyi ki ayrımcılık yapmıyor bütün yayıncılara eşit mesafede duruyor" dedi.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı'nın paylaştığı tablo şöyle:

DAHA FAZLA