Rosetta'nın pili bitebilir
Dünya'dan 7 milyar kilometre uzaktaki kuyruklu yıldıza iniş yapan Rosetta uzay aracının şarjı, yeterli güneş ışığı alamadığı takdirde bitebilir.
(İleri - Haber Merkezi) 12 Kasım akşamı, 7 milyar kilometrelik yolculuğunun ardından 67/P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına iniş yapan uzay aracı Rossetta’nın Philae isimli aracı, kuyruklu yıldızdan istikrarlı bir şekilde resimler ve bilgiler göndermeye devam ediyor. Ancak Philae’nin pil ömrü konusunda endişeler bulunuyor.
Güneş enerjisi ile çalışan Philae yeterli güneş ışığı alıp kendisini şarj edemezse sistemin tamamen devre dışı kalması olasılığı bulunuyor. Bu olasılıkla projenin, planlanandan önce bitirilmesi gerekebilir.
Rossetta, herhangi bir problem çıkmadığı takdirde 2015 yılı sonuna kadar kuyruklu yıldızda kalıp güneş sisteminin gizemleri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
Philae'nin kuyruklu yıldızın üzerinde her 12 saatte bir 1,5 saatlik güneş ışığı aldığı hesaplanıyor. Ancak bu sürenin cihazı yeterli miktarda şarj etme konusunda yetersiz olduğu da belirtiliyor. Eğer modül daha fazla güneş ışığı yakalayamazsa şarjı Cumartesi günü bitecek.
Almanya'daki ESA faaliyetlerinin Başkanı Paolo Ferri, "Şu anki hesaplamalarımız mevcut şarjın Cuma öğleden sonra ila Cumartesi öğleden sonra arasında bitebileceğini gösteriyor" dedi.