Rosetta uzay aracı kuyruklu yıldıza iniyor

Rosetta uzay aracı, 10 yıl süren 7 milyar kilometrelik yolculuğun ardından bugün kuyruklu yıldıza iniş yaparak insanlık için tarihi bir güne imza atacak.

(İleri - Haber Merkezi) Rosetta uzay aracı, bugün kuyruklu yıldıza iniş yapıyor.

Rosetta, 7 milyar kilometre ve 10 yıl süren yolculuğundan sonra bugün kuyruklu yıldıza iniş yaparak edindiği ilk bilgiler Dünya’ya gönderecek.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından gönderilen robot uzay sondası Rossetta, 10 yıllık yolculuğunu tamamlayarak 6 Ağustos 2014’te kuyruklu yıldıza ulaşmıştı. O tarihten bugüne kuyruklu yıldız hakkında bilgi toplayan Rossetta’nın Philae isimli aracı, bugün kuyruklu yıldıza iniş yapıp çalışmaya başlayacak.

Bilim insanlarının aya inişten çok daha karmaşık olduğunu söyledikleri bu uzay görevi, Twitter'dan da saniye saniye takip edilebilecek. Her şeyin planlandığı gibi gitmesi durumunda Rossetta, "Philae" kondusunu bu sabah Türkiye saati ile 10.35'te kuyruklu yıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bırakacak. Philae'nin yüzeye inişi ise yaklaşık 7 saat sürecek.

Rossetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 sn içinde Dünya’ya ulaşacak. Türkiye saati ile 17:30’da kuyruklu yıldıza inecek olan Rossetta’dan 18:00’den itibaren bilgiler alınabilecek.

BİLİM TARİHİ İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Projeyi yöneten astrofizikçi Dr. Fred Jansen, kuyruklu yıldızın içinde Güneş Sistemi'nin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesine ait maddeler içerdiğine inandıklarını belirtti. Araştırmada elde edecekleri bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek.

NAKLEN YAYINLANACAK

Pek çok televizyon kanalı ve ESA TV de uzay bilimlerindeki bu tarihi anı naklen yayınlayacak. Ayrıca iniş www.esa.int/rosetta ve www.dlr.de internet sitelerinden de canlı yayınlanacak.

 

DAHA FAZLA