Rosetta uydusu kuyruklu yıldıza indi
Rosetta uydusu 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldızın üzerine indi. Böylelikle ilk kez insan yapımı bir araç bir kuyruklu yıldızın üzerine inmiş oldu.
(İleri-Bilim) Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Rosetta uzay aracının 450 milyon kilometre ötede takip ettiği 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyruklu yıldıza gönderdiği Philae keşif aracı, gök cismine inmeyi başardı. 2 Mart 2004'te uzaya gönderilen Rosetta, Güneş çevresindeki seyahatinde şimdiye dek yaklaşık 4,5 milyar km yol kat etti ve hızını artırmak, aynı zamanda rotasını değiştirmek için iki kez Dünya'nın (Mart 2005 ve Kasım 2007) ve bir kez de Şubat 2007'de Mars'ın yakınından geçerek gezegenlerin çekim gücünü kullandı.
İlk sinyalini Rosetta'dan ayrıldıktan beş saat sonra gönderen Philae, TSİ 18.04'te indiğini doğrulayan sinyali Dünya'ya gönderdi. Yolculuğunu başarıyla tamamlayarak bir kuyruklu yıldıza inen ilk insan yapımı araç olarak tarihe geçen Philae iniş modülü, Twitter hesabı üzerinden "Temas sağlandı. Artık yeni evim 67P" şeklinde mesaj attı.
Philae'nin yüzeye inişi yaklaşık yedi saat sürdü. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaştı.
Rosetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos'ta kuyrukluyıldıza ulaşarak yörüngesine oturmuştu. Bilim insanları, saatte 100 bin kilometre hızla giden uzay mekiğinden, sondanın yıldızın "Aguilkia" adı verilen çekirdeğine inmesini, bin kilometre uzaklıktaki bir sivrisineği, bir sabun baloncuğuyla öldürmeye benzetiyor.
Projeyi yöneten astrofizikçi Dr. Fred Jansen kuyruklu yıldızın içinde Güneş Sistemi'nin oluştuğu 4.6 milyar yıl öncesine ait maddeler içerdiğine inandıklarını belirtti. Araştırmada elde edecekleri bilgilerle, uzaydaki değişimin ve dünyanın hayatın başladığı zaman ne halde olduğuna dair sonuçlara varılabilecek.
Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya'dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.
Philae, 67P'nin üzerinde bir ses kaydı da gerçekleştirdi. İlgili ses kaydına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz: