Putin ve Şi’den iş birliğini artırma sözü

Putin ve Şi’den iş birliğini artırma sözü

Şi, yeniden seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Rusya’ya gerçekleştirdi.

İleri – Dış Haberler

Kremlin'de görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ikili iş birliğini daha da derinleştirme ve uluslararası ilişkilerde koordinasyonu artırma sözü verdi.

Telesur'un haberine göre, yeniden devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk resmi yurtdışı ziyaretini Moskova'ya gerçekleştiren Şi, 10 yıl önce devlet başkanı olduktan sonra da ilk gittiği ülkenin Rusya olduğunu belirtti ve gelişen ekonomik ilişkilerinden övgüyle söz ederek "İki tarafın da yatırım ve ekonomik iş birliğinin kalitesini ve niceliğini daha da artırması, koordinasyonu hızlandırması gerekiyor" dedi.

Çin-Rus ilişkilerinin bugünlere gelmesinin tarihsel gerekçeleri olduğunun altını çizen Şi, iki ülkenin de kendi ulusal kalkınmalarını sürdürmek ve dünya barışının, istikrarının sağlanması için bir siper olmak için pratik iş birliğini daha da derinleştirmesi gerektiğini vurguladı.

'BARIŞA HAZIRIZ'

Şi'nin ardından Putin de, ikili ilişkilerinin ortak çabalarla verimli sonuçlar verdiğini dile getirdi ve gelişmekte olan çok kutuplu uluslararası düzene vurgu yaparak Şi'nin "iş birliğini artırma" sözünü yineledi.

Çin'i tutarlı bir şekilde sürdürdüğü tarafsız, nesnel ve dengeli bir konumundan ötürü memnun olduklarını ifade eden Putin, "Barış görüşmelerine açığız. Çin'in bu konudaki yapıcı rolünden memnuniyet duyuyoruz" dedi.