Özcan Alper, en iyi yönetmen ödülünü Fincancı'ya ithaf etti

Özcan Alper, en iyi yönetmen ödülünü Fincancı'ya ithaf etti

Alper, “Karanlık Gece” filmiyle en iyi yönetmen ödülünü aldı.

Boğaziçi Film Festivali’nde “Karanlık Gece” filmi ile ulusal uzun metraj film dalında en iyi yönetmen ödülüne layık görülen Özcan Alper, ödülünü iktidar tarafından hedef gösterildikten sonra tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ithaf etti.

Yönetmen Özcan Alper, bu yıl 10’uncusu düzenlenen Boğaziçi Film Festivali’nde ulusal uzun metraj film dalında en iyi yönetmen ödülünü kazandı. “Karanlık Gece” filmi ile ödüle layık görülen Alper, ödül konuşmasında “hak arayışında devlet şiddetine maruz kalındığını” vurguladı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen Boğaziçi Film Festivali’nde ödül konuşması yapan yönetmen Özcan Alper şu ifadeleri kullandı:

‘KÖTÜLÜK MESELESİNİ ANLAMAYA ÇALIŞTIK’

“Murat Uyurkulak olmasa yazamadım bu filmi. Film bir kötülük hikayesi, linç hikayesi. Ama sadece şimdiye bakmaya çalışmadık. Bir yıl önce bir odada aslında oturup bu coğrafyadaki ama tabii ki dünyadaki ama tabi önce bu coğrafyadaki kötülük meselesini anlamaya çalıştık... Nasıl oluyor da böyle bir durumda insanlar böyle bir kötülüğün içinde çoğunluk olabiliyor.

‘HAK ARAYIŞINDA DEVLET ŞİDDETİNE MARUZ KALIYORDUK’

Ama maalesef bitmiyor bu kötülükler. Örneğin son birkaç haftadır. Biz gençliğimizde o kurumları çok iyi bilirdik. Çünkü en ufak bir hak mücadelesinde en ufak bir hak arayışında devlet şiddetine maruz kalıyorduk. Belki ben en azına maruz kaldım ama özellikle arkadaşlarımdan biliyorum ve o zaman işkenceye uğrayan arkadaşlarımızla, ya da hak hukuk aradığımızda gittiğimiz birkaç kurum vardı.

FİNCANCI’YA İTHAF ETTİ

Bunlardan biri, hiçbir siyasi görüş hiçbir şey ayırmadan, Türkiye gibi bir ülkede, Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi bir vakıf vardı, Türkiye İnsan Hakları Derneği vardı. Ve bu kurumlarda aslında hep barış olsun diyen, asla savaş olsun demeyen bir kadın, Şebnem Korur Fincancı, biliyorsunuz, sadece yine barış dediği için maalesef bir linç kampanyasına maruz kaldı. Umarım son olur. Umarım cezaevinden bir an önce çıkar. Bu ödülü ona ithaf ediyorum.”

DAHA FAZLA