Okyanuslarda 1,6 milyar maske yüzüyor: Tek maske 450 yılda yok oluyor

Okyanuslarda 1,6 milyar maske yüzüyor: Tek maske 450 yılda yok oluyor

Raporda, tek kullanımlık maskelerin doğada biyolojik olarak parçalandığına ve mikroplastiklere dönüşerek hayvanlar tarafından kolayca yutulabildiğine vurgu yapılıyor.

Okyanusların korunması için çalışan OceansAsia kuruluşu, okyanuslardaki kirliliğe ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda okyanuslarda yaklaşık 1,6 milyar maskenin ¨yüzdüğü¨ kaydedildi.

Hazırlanan raporda maskelerin 4 bin 680 ila 6 bin 240 ton arasında ek bir deniz kirliliğine yol açtığı ve tek bir maskenin tamamen yok olmasının 450 yıl kadar süreceği belirtildi. Raporda, tek kullanımlık maskelerin doğada biyolojik olarak parçalandığına ve mikroplastiklere dönüşerek hayvanlar tarafından kolayca yutulabildiğine dikkat çekiliyor.

BURUN DESTEK TELLERİ HAYVANLARIN BOĞULMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

Buna göre yutulan plastikler besin zinciri boyunca transfer edildiğinden insanlar için de ciddi sağlık riski oluşturuyor. Deniz ekosistemini tehdit eden maske kaynaklı bir başka tehlikenin ise tek kullanımlık maskelerin burun destek telleri olduğu görülüyor.

Raporda bu tellerin balık ve kuşlar için boğulma riskini artırdığı, plastik yüzeyinin ise alg çoğalmasını uyararak maskelerin özellikle kaplumbağalar tarafından yiyecek olarak algılanıp tüketilmesine neden olduğu belirtiliyor. (DHA)

DAHA FAZLA