Ocak ayında en az 111 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

Ocak ayında en az 111 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İSİG Meclisi, Ocak 2022 raporunu yayımladı.

Ocak ayına ait iş cinayetleri raporu yayımlandı. İSİG tarafındna hazırlanan rapora göre en az 111 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bir çocuk işçi de ocak ayında hayatını kaybederken, raporda trafikte yaşanan ölümlere de dikkat çekildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ocak 2022'ye dair iş cinayetleri raporunu yayımladı. Raporun girişinde hakları için direnen 3Teks, Corazon, Karpen, Özkaralar, Aliağa gemi söküm, Migros Depo, Yemek Sepeti, Özkaplan Halı, Farplas, Pas South, Atlantik Halı, Boyar Kimya, İstanbul Finans Merkezi şantiyesi, Akkuyu Nükleer Şantiyesi, Hicri Ercili işçileri ve aile hekimlerinin direnişleri selamlandı.

EN AZ 111 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Yüzde 72’sini ulusal basından; yüzde 28’i ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan elde edilen verilere göre ocak ayında biri Afganistanlı ve biri Pakistanlı olmak üzere en az 111 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 

Ölümler en çok inşaat/yol, metal, ticaret/büro/eğitim, taşımacılık, sağlık, belediye/genel işler, konaklama, tarım/orman, madencilik, kimya, tekstil, enerji ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

Ocak ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 6’sı (yüzde 5,4) sendikalıydı ve sendikalı işçiler metal, kimya ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu.

TRAFİKTE YAŞANAN ÖLÜMLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Ölüm nedenlerinde başı trafik/servis kazası, Covid-19, ezilme/göçük, yüksekten düşme çekti. Raporda, servis kazalarına özellikle dikkat çekilerek "Araçların yeterli bakımının yapılmaması veya yolcu taşımaya uygun olmaması, şoförlerin ağır, uzun çalışma koşullarının altını çizmeliyiz. Yine motokurye ölümleri de her hafta meydana gelen iş cinayetleri arasında" denildi.

BİR ÇOCUK İŞ CİNAYETİNDE HAYATINI KAYBETTİ

Ocak ayında konaklama işkolunda bir çocuk çalışırken hayatını kaybetti. 51 yaş ve üstünde çalışırken hayatını kaybeden emekçilerin sayısı ise 28 oldu. 

Yaş gruplarına göre ölümler şöyle sıralandı:

15-17 yaş grubunda 1 işçi,

18-27 yaş grubunda 15 işçi,

28-50 yaş grubunda 59 işçi,

51-64 yaş grubunda 20 işçi,

65 yaş ve üstü yaş grubunda 8 işçi,

Yaşı öğrenilemeyen 8 işçi.

HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLERİN 11'İ KADIN, 100'Ü ERKEK

İş cinayetlerinde ölenlerin 11’i kadın, 100’ü erkek. Hayatını kaybeden kadın işçiler ticaret, metal, taşımacılık, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında çalışıyordu.

İLLERE GÖRE DAĞILIM

14 ölüm İstanbul’da; 12 ölüm Kocaeli’nde; 8 ölüm İzmir’de; 7 ölüm Denizli’de; 6 ölüm Bursa’da; 4’er ölüm Ankara, Kayseri ve Muğla’da; 3’er ölüm Antalya, Aydın, Çorum, Mersin ve Sakarya’da; 2’şer ölüm Adana, Batman, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Karabük, Konya, Manisa ve Şanlıurfa’da; 1’er ölüm Adıyaman, Aksaray, Ardahan, Bolu, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Mardin, Siirt, Trabzon, Uşak, Yalova, Kuzey Kıbrıs ve Çin’de meydana geldi.

OCAK HAYATINDA HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLER

İSİG Meclisi tarafından hayatını kaybeden işçilerin isimleri de yayımlandı.