NASA’nın Plüton sondası uykusundan uyandı
İsmi “Yeni Ufuklar” anlamına gelen The New Horizons isimli uzay aracı Plüton ve ayları ile buluşmak için uyku modundan çıkarıldı. Sonda, Güneş Sistemi’nin bu en ünlü cüce gezegenini Ocak ayından başlamak üzere altı ay boyunca inceleyecek.
(İleri - Bilim) The New Horizons üzerindeki bilgisayar, geçtiğimiz Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilen son kontroller sırasında, 6 Aralık günü saat 15:00’te uyanacak şekilde programlanmıştı. Sonda, belirlenmiş bu andan 90 dakika sonra Dünya’daki kontrol merkezine etkin durumda olduğunu bildiren bir mesaj göndererek inceleme görevine hazır olduğunu bildirdi. Sondanın gönderdiği bu mesaj The New Horizons’ın tasarlanıp, üretildiği Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’nda bulunan kontrol merkezine 4,7 milyar kilometrelik uzaklığı 4 saat 25 dakikada alarak ulaşabildi. Sonda şu an için Plüton’dan “yalnızca” 260 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Programın yöneticilerinden Mark Holdridge bu gelişme hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yıllarca bu ana hazırlanmak için çalıştık. The New Horizons yolculuğunun büyük bölümünü yaklaşık 3 milyar millik kısmını uyuyarak geçirdi ancak bu uyku sırasında ekibimiz çalışmalarına devam ederek, sondanın fırlatıldıktan bir yıl sonra Jüpiter’in yakınından sorunsuz bir şekilde geçmesini sağladı, yıllık çalışma planları geliştirdi ve Plüton ile nasıl karşılaşılacağının hesaplamalarını gerçekleştirdi. Şu an tam anlamıyla hazırız”.
2007 yılının ortalarından gümüze kadar sonda bu şekilde 18 kez uyandırılmıştı. Sonda yolculuğunun üçte ikisini uykuda geçirdi. Bu uykuların büyük bir kısmı ise 2007 yılının Şubat ayında Jüpiter’in yanından geçtikten sonra gerçekleşti.
Haberin devamını buradan okuyabilirsiniz.