Mesajlaşma uygulamarı ne kadar güvenli?
Mesajlaşma uygulamalarının güvenilirliği ile ilgili araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. İncelenen 39 uygulamadan sadece 6 tanesi tam puan alabildi.
(İleri - Bilim) Elektronik Sınırlar Vakfı’nın çalışması birçok popüler uygulamanın yeterince güvenli olmadığını ortaya koyuyor. Elektronik Sınırlar Vakfı (Electronic Frontiers Foundation – EFF) içlerinde Whatsapp, Facebook Chat, Google Hangouts gibi popüler uygulamaların da bulunduğu 39 iletişim aracının güvenlik karnelerini yayımladı. İletişim kurulan kişinin kimliğinin doğrulanabilir olması, mesajların iletim sırasında şifreli olarak gönderilmesi, ve servis sağlayıcının erişemeyeceği bir anahtarla korunması gibi kriterleri de içeren yedi ayrı güvenlik kategorisinde değerlendirilen uygulamalardan sadece altı tanesi tam puan alabildi.
Konu hakkında “Bir çok yeni araç sizi koruduğunu iddia ediyor ama bunlar uçtan uca şifreleme veya güvenli silme gibi kritik özellikleri bile içermiyor.” diyen EFF Teknoloji Projeleri Direktörü Peter Eckersley, hazırladıkları raporun kullanıcılara mesaj gönderirken doğru teknolojiyi seçmek için ihtiyaç duyacakları bilgileri sağladığını belirtti.
Raporda, özellikle Apple’ın e-posta ürünleri, Google Hangouts, Facebook Chat, Yahoo ve WhatsApp gibi popüler servislerde servis sağlayıcının iletilen mesajlara ulaşmasını engellemek için gerekli olan uçtan uca şifrelemenin uygulanmaması dikkat çekiyor. Güney Afrika’da oldukça popüler olan Mxit ve Çin’de neredeyse bir milyon kullanıcıya sahip olan QQ uygulamaları ise değerlendirmelerde en düşük puanları aldı.
Kaynaklar:
https://www.eff.org/press/releases/which-messaging-technologies-are-truly-safe-and-secure
https://www.eff.org/secure-messaging-scorecard