Menderes'e dökülen Gümüşçay, sanayi atıkları nedeniyle siyaha büründü
Aydın’ın Germencik ilçesinde Gümüşçay, sanayi atıkları nedeniyle yaklaşık 3 yıldır siyah akıyor.
Menderes Nehri'ne dökülen Aydın'daki Gümüşçay, sanayi atıkları nedeniyle siyaha büründü. Yöre halkı kirlilik nedeniyle suyun kullanılamadığını kaydederken, Menderes'ten sulanan tarım arazilerinin de zarar gördüğü belirtiliyor.
Aydın’ın Germencik ilçesinde bulunan Ortaklar Mahallesi’ndeki Gümüşçay, sanayi atıklarının yarattığı kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Etrafa yayılan kötü koku ve derenin renginin değişmesi ile birlikte bölge halkı durumu Germencik Belediyesi ve Aydın Valiliği'ne bildirdi. Valilik yetkililerinin bölgede yaptığı incelemelerde deredeki kirliliğin Ortaklar Sanayi Bölgesi'nden itibaren başladığı tespit edildi.
Sanayide bulunan arıtmanın çalıştırılmadığı iddia edilirken, uyarıların ardından arıtmanın bir süre düzenli olarak çalıştırıldığı belirtildi. Arıtmanın daha sonra tekrar devre dışı bırakılması sonucu kirliliğin eski haline döndüğü kaydedildi.
BİRÇOK BÖLGEYİ ETKİLİYOR
Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre söz konusu dere, son yıllarda kirlilik nedeniyle defalarca gündeme gelen Menderes Nehri'ne dökülüyor. Gümüşçay'daki kirliliğin etkisi, yakınındaki Tekin köyü başta olmak üzere Gümüşyeniköy, Yeniköy, Moralı, Argavlı, Sazlıköy, Uzunkum'da da kendini gösteriyor.
'DEREYE GİRMEK BİLE MÜMKÜN DEĞİL'
Yöre halkına göre bölgedeki kirlilik 2 - 3 yıldır sürüyor. Atıkların dereye bırakılması nedeniyle canlı yaşamının yok olduğunu ifade eden yöredeki köylüler, "Biz çarşıdan balık almazdık. Derede yazın serinler balığımızı tutardık. Şimdi değil balık tutmak dereye girmek bile mümkün değil" diyor.
'DEREYİ ATIKLARIN KİRLETTİĞİ APAÇIK ORTADA'
Yaşanan gelişmeleri yakından takip eden kurumlardan biri olan Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) Başkanı Halil Çetinkaya da süreci, "Ciddi bir şikayet vardı. Köylüler çaydan gelen koku nedeniyle rahatsızlıklarını dile getirdi. Bizler de muhtar ve köylülerle birlikte vali beyden randevu alıp görüşmeye gittik. Vali yardımcısı bölgeye geldi ve beraber inceledik. Kirliliğin sebebi Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi. Yetkililer ile organize sanayi bölgesinin atıklarını döktüğü yerin üst kısmına giderek incelemede bulunduk. Çay orada tertemiz akıyordu. Organize sanayi bölgesinin yanına geldiğimizde atıkların tamamen çaya boşaltıldığını gördük. Dolayısıyla dereyi bu atıkların kirlettiği apaçık ortadaydı" diyerek anlattı.
'ARITMA ÇALIŞTIRILMIYOR' İDDİASI
Valiliğin talimatları üzerine arıtmanın çalıştırıldığını söyleyen Çetinkaya, kısa süre sonra arıtmanın yeniden durdurulduğunu ifade etti. Çetinkaya, "Vali beyin incelemesi sonrası arıtma bir süre çalıştı. Derenin rengi değişti. Temiz bir hal aldı. Ancak maalesef şimdi dere eskisi gibi. Kirlilik halen devam ediyor. Arıtmanın maliyetinin yüksek olması nedeniyle çalıştırılmadığı yönünde söylemler var" dedi.
"Derenin rengi simsiyah zift gibi akıyor. Bu dere Menderes Nehri'ne akıyor. Menderes'ten sulanan sebze ve meyveler tarım arazileri de kirleniyor" diyen Çetinkaya, dernek olarak gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirtti.
'BÜTÜN ÇAYLARIMIZ KİRLİ AKIYOR'
Kirliliğin 2 - 3 yıldır devam ettiğini Çetinkaya da vurgularken, "Vahim bir durum. Sadece burası değil, bütün çaylarımız kirli akıyor. Kimyasal sanayi atıkları, jeotermal akışkanları derelerimizi, toprağımızı kirletiyor. Jeotermaller yönetmeliğe uygun çalışmadıkları için yeraltı sularımız da kirleniyor. Bu şikayetler her yerden geliyor. Bu konuda gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Yer altı sularından numune aldık, bildirdik. Toprağı kirletiyor ve yediğimiz gıdalar aracılığıyla da bizi etkiliyor. Bu kirliliğin yansımalarını kanser olarak görüyoruz. Para için, birilerinin ceplerinin dolması için dünyayı kirletip insanlığı yok ediyoruz. Dernek olarak bu konuda da elimizden ne geliyorsa yapacağız. Her türlü girişimde bulunacağız" diye konuştu.
ESKİ TABİP ODASI BAŞKANI AYDIN'DAN ÇAĞRI
Öte yandan geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulunan Aydın Tabip Odası eski Başkanı Metin Aydın da kirliliğe dikkat çekerek yetkilileri göreve davet etti. Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi’nde ileri düzeyde arıtma tesisi olduğunu, tesisin fazla elektrik harcamaması ve sanayicilerin daha fazla para kazanması için çalıştırılmadığını belirten Aydın, bölgede kirlilik nedeniyle hastalıkların meydana geldiğini ifade etti.