İthaki Yayınları'nda işçi kıyımı
Yayınevi emekçileri, işten çıkarıldı ve istifaya zorlandı.
İleri Haber
Düşük ücretler ve ağır çalışma koşulları ile yayınevlerine ilişkin iddialar zaman zaman gündeme gelirken, son olarak İthaki Yayınları'nda da "küçülme" gerekçesi ile tazminat hakkı olmayan çalışanların işine son verildi. Eski çalışanların ise yıldırma politikaları ile istifaya zorlandığı öğrenildi.
Sol Haber'in aktardığına göre 17 Ağustos'tan bu yana yayınevinde çalışan 5 kişinin işine son verildi. Aralarında yayın yönetmeni Alican Saygı Ortanca'nın bulunduğu 5 kişi de istifa etti.
Umut Sen'e konuşan bir yayınevi çalışanı ise asgari ücret düzeyinde düşük ücretlerle çalıştıklarını, ikinci 6 ayda yapılacak zam ile ilgili yayın yönetmeni ve yayınevi sahibi Ünal Koçak arasında yapılan görüşmelerin sonuca ulaşmadığını aktardı. Daha önce uzaktan çalışma kararı alınması ile evden çalışmaya başladıklarını belirten yayınevi çalışanı, yönetimin bilgisi dahilinde alınan karara rağmen insan kaynakları tarafından atılan mail ile ofise çağırıldıklarını dile getirdi.
'BELİRSİZLİK İÇİNDE ÇALIŞMAK ÇOK ZOR'
Kendilerine gönderilen mailde, evden çalıştıklarının tespit edildiği ve bu kararın yayın yönetmeni tarafından yönetime haber verilmeden alındığı iddiasının yer aldığını anlatan çalışan, çağırıldıkları tarihte ofiste olmayan çalışanlar hakkında tutanak tutulacağının da aktarıldığını belirtti.
Yaşananlar sonrası Alican Saygı Ortanca'nın istifa ettiğini belirten çalışan, artan barına maliyetleri başta olmak üzere yaşam pahalılığı nedeniyle birçok kişinin alınan karara güvenerek şehir dışına taşındığını ve yaşanan son süreç ile mağdur edildiğini aktardı.
Tüm yayınevi çalışanlarının, yeni bir ofiste çalışmak üzere çağırıldığını aktaran çalışan, "Bu belirsizlik içinde yayınevinde çalışmak imkansız. Hepimiz hem işten çıkarılan arkadaşlarımıza üzülüyoruz, hem de sinir bozukluğu içinde başımıza geleceği bekliyoruz" ifadelerini kullanırken, herhangi bir yetkilinin de kendileri ile iletişim kurmadığını ve sürecin mail ile ilerletildiğini vurguladı.
'GENÇLERİN İDEALLERİNİN SÖMÜRÜLDÜĞÜ BERBAT BİR SEKTÖR'
Yayıncılık sektöründeki genel duruma ilişkin de değerlendirmelerde bulunan İthaki çalışanı, "Bu sektörden çıkmak istiyorum. Türkiye'de yayıncılık dediğimiz şey, okumaya, yazıp çizmeye meraklı akıllı gençlerin umut ve ideallerini sömüren, insanları yok pahasına çalıştıran, patronlara müthiş servetler kazandırırken gençleri türlü hak gasplarıyla çürüten berbat bir sektör" ifadelerini kullandı.
SOSYAL MEDYADAN VE YAZARLARDAN TEPKİ
İthaki'de işçi kıyımı ve hak gaspları, sosyal medyada da tepki çekti. Yayınevi bünyesinde Penguen Kitabevi zinricinin birçok yerde şube açtığı hatırlatılırken, "ekonomik tercihleri" nedeniyle yayınevi yönetimine tepki gösterildi. Yayınevi ile çalışan birçok yazar da yayınevi emekçilerine desteğini açıkladı ve sorunlar çözülene dek çalışmalarına yayınevi ile devam etmeyeceklerini kaydetti.