Hasta çok, yatak yok...

Hasta çok, yatak yok...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP'li Özcan Purçu'nun önergesine yanıt verdi.

İleri Haber

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM’e bir ayda 794 hastanın başvurduğunu, bunların 12’sinin yatarak tedavi olduğunu, yatak sayısının ise 26 olduğunu açıkladı. CHP’li Özcan Purçu, “Sadece 1 ayda 12 kişi yatarak tedavi görmüş denilirken; İzmir'de toplam yatak kapasitesi 26 olarak açıklanıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezleri (AMATEM), çocuk ve ergen madde bağımlılığı tedavi ve rehabilitasyon merkez (ÇEMATEM) sayıları; bunların yatak kapasiteleri ve burada ayaktan ve yatarak tedavi görenlerin sayısını sordu.

Purçu’nun önergesine yanıt veren Koca, şu ifadeleri kullandı:

2006 yılından itibaren İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yataklı Erişkin Madde Bağımlılığı Merkezi (AMATEM) 26 yataklı olup, toplam 30 personel ile hizmet vermektedir.

2022 Ocak ayında AMATEM'de 794 hasta tedavi görmüş; yatarak tedavi gören hasta sayısı ise12'dir.

Yine İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Yataklı Madde Bağımlılığı Merkezinde 2022'nin ilk 6 ayında başvuran hasta sayısı 2119'dur.

2015 yılından itibaren İzmir Tepecik Ayakta Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Merkezi (ÇEMATEM) ise 15 yataklı olup, 19 personel ile hizmet vermektedir.

ÇEMATEM 'de  2022 yılının ilk 6 ayında yatarak tedavi gören çocuk hasta ise 49 hasta olup; ayakta tedavi gören sayısı ise 142'dir.

‘YETERSİZ YATAK VE PERSONEL İLE UYUŞTURUCU MÜCADELESİ YAPILAMAZ’

Koca’nın yanıtını değerlendiren Purçu, “Sadece 1 ayda 12 kişi yatarak tedavi görmüş denilirken; İzmir'de toplam yatak kapasitesi 26 olarak açıklanıyor. Yetersiz yatak ve personel kapasitesi ile madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele edilemez. Ayrıca sadece AMATEM'de kalıcı çözüm sunamaz. Bir tek yatarak tedavi değil; sonrasında gerçekleştirilecek rehabilitasyon aşamasında da devlet desteğinin sağlanması zorunludur” dedi.

DERİNLEŞEN YOKSULLUK, ARTAN İŞSİZLİK, OKULSUZLAŞMA…

İzmir'de özellikle belli yerleşim yerlerindeki derinleşen yoksulluk ve artan işsizlik, okulsuzlaşma nedeniyle madde bağımlılığına eğilimin artmakta olduğunu belirten Purçu, “Bu nedenle İzmir'de AMATEM ve ÇEMATEM sayısının artırılması ve var olan merkezlerin fiziki ve beşerî kapasitelerin genişletilmesi gerekliliği öngörülmektedir" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA