Haber takibindeki gazetecileri darbeden polisler için soruşturmanın önü açıldı

Haber takibindeki gazetecileri darbeden polisler için soruşturmanın önü açıldı

Gezi'nin yıl dönümündeki eylemi takip eden gazetecileri darbeden polisler için mahkeme kararı ile soruşturmanın önü açıldı.

İleri Haber

İstanbul'daki Gezi Direnişi'nin yıl dönümü kapsamında yapılan eylemlerde gazeteciler polis saldırısına maruz kalmış, Vali Ali Yerlikaya ise soruşturmaya izin vermemişti. TGS'nin karara itirazı üzerine mahkeme, idari izne gerek olmadığına oy birliği ile karar verdi ve kolluk kuvvetlerinin yargılanmasının önündeki engel kalktı.

Gezi Direnişi'nin 9. yıl dönümü kapsamında 31 Mayıs 2022 tarihindeki eylemi takip eden gazeteciler, polis saldırısına uğramıştı. Eylem sırasında Halk TV’den Erdinç Yılmaz ve Ozan Demiriz, TELE 1 TV muhabiri Engin Açar ve kameraman Umutcan Yitük, Gazete Fersude muhabiri Hayri Tunç, Dokuz8 Haber muhabiri Fatoş Erdoğan, Karşı Mahalle muhabiri Sezgin Kartal’ın aralarında bulunduğu gazeteciler polis koridoruna alınarak darbedilmiş, hedef gözetilerek yüzlerine biber gazı sıkılmış, hakaret ve tehdide maruz kalmıştı.

Ayrıca, yine haber takibinde olan Evrensel’den Meltem Akyol, BirGün’den Gökay Başcan, Halk TV’den Ozan Demiriz, Flash Haber TV’den Dilan Polat, Nil Derin Aydoğdu ve Sevda Doğan ise ters kelepçe ile gözaltına alınmış saatlerce bu şekilde bekletilmişti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Gazetecilere yönelik polis saldırısı üzerine 3 Haziran'da Türkiye Gazeteciler Sendilkası (TGS) tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na kamu görevlileri hakkında "görevi kötüye kullanma", "işkence", "eziyet", "tehdit", "hakaret" ve "kasten yaralama" ile "iş ve çalışma hürriyetinin ihlali" suçlarından suç duyurusunda bulunulmuştu.

VALİ İZİN VERMEDİ

Suç duyurusu üzerine savcılık tarafından şüpheli kamu görevlilerinin tespiti ve haklarında soruşturma izni verilmesi talebiyle İstanbul Valiliği’ne yazı yazılmış ancak talep Vali Ali Yerlikaya tarafından uygun görülmemişti. Yerlikaya tarafından gönderilen yazıda görevlilerin tespit edilemediği öne sürülmüş, soruşturma izni verilmesine ve disiplin soruşturması açılmasına gerek olmadığı ve dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmişti.

Kararın hukuka aykırı olduğu, gerekli incelemelerin yapılmadığı ve verilen kararın kolluğun basına yönelik orantısız güç kullanımını teşvik ettiği gerekçesiyle TGS tarafından yapılan itiraz kabul edildi. 

MAHKEME 'İDARİ İZNE GEREK YOK' DEDİ

İtiraz üzerine dosyayı inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, ceza soruşturması için idari izne gerek olmadığını belirterek soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararı kaldırdı.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Oy birliği ile kesin olarak verilen kararın gerekçesinde şu ifdeler yer aldı:

"Dosyanın incelenmesinden; 4483 sayılı Yasa uyarınca; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri hakkında; müştekilerin, 31/05/2022 tarihinde, gezi parkı olaylarının yıl dönümü sebebiyle basın açıklamasını gözleyen ve haber almaya çalışan bir kısım basın mensubunun, basın mensubu oldukları bilinmesine ve gazeteci olduklarını defalarca izah etmelerine rağmen kasten darp ettikleri, kendilerine bilinçli bir şekilde hedef gözetilerek yüzlerine biber gazı sıkıldığı, hakarete ve tehdite maruz kaldıkları, ters kelepçe ile işkence edilerek gözaltına aldıkları, ters kelepçeli bir şekilde adli muayeneye sokulmak istendikleri ve saatlerce bekletildikleri iddiaları üzerine yapılan ön inceleme sonucu üstüne atılan 'darp, işkence, küfür, hakaret ve kötü muamele' fiillerinin göreviyle bir ilgisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda, ilgiliye isnat edilen darp, işkence, küfür, hakaret ve kötü muamele fiillerinin görev sırasında olmakla birlikte görevden kaynaklanmadığı, yani görev sebebiyle işlenmediği açık olduğundan, 4483 sayılı Yasanın yukarıda anılan 2. maddesi hükmü karşısında ilgililer hakkında bu Yasanın öngördüğü özel soruşturma usulünün uygulanması ve soruşturma izni verilmesi/verilmemesi yolunda karar tesis edilmesi mümkün değildir."

SORUŞTURMA ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

Mahkemenin bu kararı ile birlikte kolluk kuvvetlerinin soruşturulmasını önünde engel kalmadı. 

'CAYDIRICI CEZALAR VERİLMESİNİ İSTİYORUZ'

Kararı duyuran TGS de "Gazeteciler mesleklerini özgürce ifa edebilsinler diye söz konusu kişiler hakkında etkili soruşturma yürütülerek yargılanmalarını ve caydırıcı cezalar verilmesini istiyoruz. Bir kere daha cezasızlığa sessiz kalmayacağız diyor, basına yönelik müdahalelerin takipçisi olmaktan asla vazgeçmeyeceğimizi yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA