Futbolda cinsel şiddet ve cinsiyet ayrımcılığına karşı sempozyum
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, futbolda üretilen cinsel şiddet söylemleri ve cinsiyetçi tezahüratlara karşı farkındalık yaratmak için 13-14 Mayıs 2017 tarihinde ''Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı'' başlıklı bir sempozyum düzenliyor.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği tarafından futbolda üretilen cinsel şiddet söylemleri ve cinsiyetçi tezahüratlara karşı farkındalık yaratmak amacıyla bir sempozyum düzenlenecek.
'Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı'' başlığıyla ve Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin destekleriyle gerçekleştirilecek sempozyumun düzenleyicileri arasında Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği (KASFAD) ve Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi de bulunuyor.
Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenecek sempozyuma; Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve KASFAD Başkanı Prof. Dr. Canan Koca, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Pınar Öztürk, Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. İdil Elveriş, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Doç. Dr. Itır Erhart, Taraftar Hakları Derneği Başkanı Burkal Efe Sakızlıoğlu, Okan Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Lale Orta, Hakem İbrahim Dinçdağ, Türkiye Futbol Federasyonu Esenlik ve Çocuk Koruma Departmanı Uzmanı Dr. Gülhan Gündüz, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden Hilal Esmer ve Şehlem Kaçar, Avukat Aynur Tuncel ve Avukat Mert Yaşar gibi isimler katılacak.
Sempozyum boyunca futboldaki şiddet ve cinsiyetçi söylemlerin kırılması ve alternatif oluşturulması için 'Tezahüratta Mağdursuz Küfür Atölyesi', 'Ayrımcılık ve Mücadele Yöntemleri ve Önleyici Yaklaşımlar', 'Medya, Cinsel Şiddet, Dil ve Çözüm Önerileri' gibi çeşitli atölyeler de düzenlenecek. Sempozyum bitiminde ise Korospular sahne alacak.
Sempozyumun ardından Kızlar Sahada, Atletik Dildoa, Karşı Lig, Sportif lezbon ve Lezyonerler takımları ile bir dostluk maçı düzenlenecek.
İki gün sürecek sempozyumun konu başlıkları ve katılımcıları ise öyle:
Sporda cinsiyet ayrımcılığı karşıtı politikalar: Prof. Dr. Canan Koca
Futbol ve Cinsel Şiddet: Yard. Doç. Dr. İdil Elveriş
Tribünlerde Kullanılan Cinsel Şiddet Dili Önlenebilir mi?: Burkal Efe Sakızlıoğlu
Medya, Futbol, Cinsel Şiddet ve Dil: Gazeteci Kenan Başaran
Erkek Egemen Futbol Sahasına Binlerce Kadın Çıkartmanın Tescilli Reçetesi: Melis Abacıoğlu
Tribünlerde Hegemonik Erkekliği Aramak: Doç. Dr. Itır Erhart
Futbolda kadın hakemler, deneyimlerimiz ve yönetim sorunları: Doç. Dr. Lale Orta
Kadın, LGBTI+ Futbolu ve Deneyimlerimiz: Araştırma Görevlisi Pınar Öztürk
Sporda Çocuk İstismarı ile Mücadelede Karşılaştırmalı Hukuktan Örnekler: Avukat Mert Yaşar
Çocuk koruma, antrenör-çocuk futbolcu ilişkileri, istismarın kapsamı: Psikolog Seren Akıncı
Türkiye Futbol Federasyonu’nda çocuk koruma programı: Dr. Gülhan Gündüz
Engelli kadın sporcuların yaşadığı ayrımcılık ve mücadele yöntemleri: Bağcılar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Başkanı Fatma Şahin
Spor kulüplerinin alt yapılarında yaşanan ayrımcılığın hukuki boyutları: Avukat Aysu Melis Bağlan
LGBTI’lere yönelik ayrımcılık ve dava süreci: Hakem Halil İbrahim Dinçdağ
Yürüttüğümüz davalar: Avukat Aynur Tuncel
Detaylı program için Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nin web adresini ziyaret edebilir, herkesin katılımına açık olan sempozyuma buradan kayıt yaptırabilirsiniz.