Fitch, Türkiye’nin not görünümünü ‘durağan’a çıkardı

Fitch, Türkiye’nin not görünümünü ‘durağan’a çıkardı

Türkiye’nin kredi notu ise “B” olarak teyit edildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü ise 2 yıl sonra “negatif”ten, “durağan”a çıkardı.

Fitch, Türkiye’nin kredi notu görünümünü 2 yılın ardından “durağan” olarak değiştirdi.

‘GELENEKSEL VE TUTARLI BİR POLİTİKA KARIŞIMINA DÖNÜŞÜ YANSITIYOR’

Kuruluş, kredi notunun revize edilmesine ilişkin şunları paylaştı:

“Görünümün ‘durağan'a revize edilmesi, kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüşü yansıtıyor.”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağını tahmin eden Fitch, faiz oranının 2024'te de bu seviyede kalacağını ifade etti.

Fitch, raporda “Para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek düzeyde belirsizlik mevcut” ifadelerini kullandı. Açıklamada, “Kısmen siyasi nedenlerden dolayı, enflasyonu düşürmeye yönelik politika düzenlemelerinin büyüklüğü, kalıcılığı ve başarısı konusunda hâlâ belirsizlik var” denildi.

‘REZERVLERDE GÖZLE GÖRÜNÜR TOPARLANMA’

Brüt uluslararası rezervlerin mayıs ayının ortasından bu yana gözle görülür bir toparlanma kaydettiğini belirten Fitch, rezervlerin 2023 sonuna kadar 115 milyar ABD dolarına ulaşacağını belirtti. Fitch, rezervlerin 2024’te de “nispeten istikrarlı kalacağı” öngörüsünü paylaştı.

Türkiye'nin büyümesinin 2023 yılında yüzde 4,3'e ulaşacağını tahmin eden kuruluş, 2024'e bu oranın yüzde 3'e düşebileceğini kaydetti.

DAHA FAZLA