ÇMO İstanbul'dan Hatay asbest raporu: ‘Sonuçlar kaygı verici’

ÇMO İstanbul'dan Hatay asbest raporu: ‘Sonuçlar kaygı verici’

Hatay'ın farklı bölgelerinden alınan 45 katı ve toz numunesinden 16'sında asbest lifleri tespit edildi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, Deutsche Welle ekibiyle birlikte 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma uğrattığı Hatay'da 2-3 Eylül 2023 tarihlerinde asbest incelemesinde bulundu, incelemenin sonuçlarını bugün kamuoyuyla paylaştı.

"Yaptığımız çalışmanın sonuçları hepimiz için kaygı vericidir" diyen ÇMO İstanbul, çalışma kapsamında Hatay'ın Antakya, Samandağ ve Defne ilçeleri ile Yeşilköy ve Serinyol mahallerinde depolama alanlarından, bina enkazlarından, yerleşim alanlarından, faunadan, toprak yüzeyinden ve çalışma sırasında kullanılan aracın üzerinden toplam 45 adet katı ve toz numunesi alındığını belirtti.

‘BÖLGEDE ASBEST YAYILIMI VAR’

Bianet’te yer alan habere göre; alınan numunelerin 16'sında asbest lifleri tespit edildiğini açıklayan ÇMO İstanbul, şu tespitlerde bulundu:

Bölgede 28-29-30 Ağustos günlerinde yağmur yağmış olması, özellikle fauna ve yerleşim alanlarının (çadır, konteyner vb.) yüzeyinde bulunan toz yoğunluğunu düşürmüştür.

Ancak buna rağmen çadırların üzerinden ve bitki yüzeylerinden alınan numunelerde asbest tespit edilmesi, bölgede asbest yayılımının olduğunun göstergesidir.

İki gün boyunca ulaşımda kullanılan aracın yüzeyinden alınan numunelerde asbest tespit edilmiş olması ise sadece depremzedelerin, enkaz çalışmalarında çalışan işçilerin, gönüllülerin ve kamu personelinin değil, bölgede seyahat halinde olan herkesin asbest maruziyet riski taşıdığının göstergesidir.

DÜZENLİ İZLEME UYARISI

Bölgede düzenli asbest izlemesi yapılması durumunda çok daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalınacağını vurgulayan ÇMO İstanbul, "Bugün bölgede toz ve asbest maruziyet riskinin bu kadar büyük olmasının başlıca nedeni, depremin yaşandığı 6 Şubat tarihinden bu yana, atık yönetim uygulamalarında yapılan hatalardır" dedi.

ÇMO İstanbul, başlıca hataları şöyle sıraladı:

Hafriyat depolama alanı yer seçimi

Asbestli malzemeler dahil olmak üzere tehlikeli atıkların ayrıştırılmadan depolama alanlarına taşınması

Bölge genelinde sulama faaliyetlerinin neredeyse hiç yapılmaması

Atıkların taşınması sırasında kamyonlarda tozumayı önleyici bir önlem alınmaması

YETKİLİLERE ÇAĞRI

"Yetkililerin asbest gerçeğine ilişkin tedbir almak yerine 'havada asbest bulunmuyor' türünden yaptığı açıklamalar Çernobil benzeri felaketler sonrasında ekran başında çay içen yetkililerin açıklamalarını hatırlatmaktadır" diyen ÇMO İstanbul, yetkililere acil önlem alınması konusunda çağrı yaptı.

ÇMO İstanbul'un "Deprem Sonrası İnşaat Ve Yıkıntı Atıklarında Asbestin İncelenmesi: Hatay Örneği" başlıklı raporuna ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA