Boğaziçi eylemine katıldığı için öğrenim kredisi kesildi, KYK’ye açtığı davayı kazandı!

Boğaziçi eylemine katıldığı için öğrenim kredisi kesildi, KYK’ye açtığı davayı kazandı!

Mahkeme, sonuçlanan davada öğrenciyi haklı bularak, öğrenim kredisi kesilme işlemi hakkında yürütmeyi durdurdu.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Boğaziçi eylemine katıldığı için öğrenim kredisi kesilen üniversite öğrencisi, KYK ile Gençlik ve Spor Bakanlığına açtığı davayı kazandı. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

AKP'de birçok görevler üstlenen ve İstanbul 1'inci Bölge'den milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun 2021 yılında Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atanmış ve uzun tepkilerin ardından görevden alınmıştı.

Atamanın ardından birçok eylem yapılmış, 2 Şubat 2021’de Kadıköy’deki eyleme polis saldırmıştı.

ÖĞRENİM KREDİSİ KESİLDİ

Saldırı sonucu gözaltına alınanlardan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencisi İ.C.’nin öğrenim kredisi İl Emniyet Müdürlüğünün, Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) yazdığı yazı sonucu 5 Ekim 2021’de kesildi.

İ.C.’nin öğrenim kredisinin kesilmesine dayanak olarak “öğrenim kredisi verilemeyecek durumlar”ı düzenleyen Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği'nin 11/h maddesi gösterildi.

DAVA AÇTI

İ.C., “yürütmeyi durdurma” ve “işlemin iptali” talebiyle KYK ile Gençlik ve Spor Bakanlığına dava açtı.

Ankara 10. İdare Mahkemesinde görülen davada, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından savunma yapılarak “davanın usule uygun açılmadığı” gerekçesiyle iptali istendi.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Kararını veren mahkeme, öğrenim kredisinin kesilmesi kararı konusunda yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

Gerekçede, söz konusu işlemin dayanağı olan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği'nin 11/h maddesinin ““öğrenim kredisi verilemeyecek durumlar”ı kapsadığıı; “kredi kesilmesi durumları”nın ise Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinin 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30. maddelerince belirlendiği belirtildi.

‘TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR DOĞAR’

İ.C.’nin bu maddelere uygunluğunun bulunmadığı ifade edilen gerekçede, “Öte yandan işlemin uygulanması halinde öğrenci olan davacının kredisinin kesilmiş olması sebebiyle öğrenim hayatı açısından telafisi güç zararların doğacağı da açıktır” denildi.

DAHA FAZLA