BES-AR: Yoksulluk sınırı 46 bin 980 TL oldu
Açlık ve yoksulluk sınırı verileri açıklandı.
BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, 12 Eylül'ün yıl dönümünde BES-AR'ın açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin verilerini paylaştı. Buna göre açlık sınırı 15 bin 600 TL olurken, yoksulluk sınırı ise 46 bin 980 TL oldu.
12 Eylül darbesinin 43. yıl dönümünde Büro Emekçileri Sendikası (BES), basın emekçileri ile Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi’nde bir araya geldi. BES-AR'ın ağustos ayı açlık ve yoksulluk sınırının açıklandığı basın toplantısında konuşan BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğlu, "Ekonomik ve siyasi sonuçlarını hala yaşamaya devam ettiğimiz darbenin tarihsel olarak en sade özeti 'Gülme sırası bizde' sözü oldu" dedi.
Dönemin Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Halit Narin'in sözlerini hatırlatan Berdircioğlu, "Halit Narin'in darbe sonrasında söylediği '20 yıldır işçiler güldü, biz ağladık. Şimdi gülme sırası bizde' sözü, sermaye sınıfının darbe karşısında konumlanışını ortaya koyarken, geçen onlarca yıla rağmen sermaye sınıfı gülmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.
1980'den bugüne iktidarlar değişse de gündemlerin değişmediğini sözlerine ekleyen Berdicioğlu, "'Kriz teğet geçti' diyen başbakanlar, 'Dolarla mı maaş alıyorsunuz?' diyen bakanlardan sonra mesele 'Hayat pahalılığı yok, sorun psikolojik' söylemine kadar getirildi" diye konuştu.
'ENFLASYONLA MÜCADELE, TÜİK MANİPÜASYONU İLE SINIRLI KALDI'
Evrensel'in aktardığına göre ekonomi politikalarına ilişkin eleştirilerini paylaşan Berdircioğlu, "Pandemi sonrası süreçte enflasyonla mücadele adı altında tüm ülkeler faiz yükseltirken, kendisini ekonomist ilan eden Cumhurbaşkanı tarafından 'Nas' gerekçe gösterilerek sürekli faiz indirimine gidildi. Enflasyonla mücadele, TÜİK verilerinin manipülasyonu ile sınırlı kaldı. Geçtiğimiz hafta 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Program ana hatları ile incelendiğinde IMF'nin Türkiye raporlarında yer alan öneriler etrafında şekillendiği görülüyor. Sermaye sahipleri için Kur Korumalı Mevduat hesapları, müteahhitler için dövize endeksli ödeme garantisi sunulurken, emekçilere hiçbir zaman tutturulamayan hedef enflasyona göre artış dayatılıyor" vurgusunda bulundu.
Batıdan sıcak para bulma ihtiyacı ile mevcut maliye ve ekonomi politikalarından "U" dönüşü yapılarak hazırlanan OVP'nin emekçilere fayda sağlamayacağının ortada olduğunu belirten Berdicioğlu, "Sendikamız tarafından her ay düzenli olarak açıklanan açlık ve yoksulluk rakamları ile kamu emekçilerinin tüketim tercihleri baz alınarak hazırlanan enflasyon oranları ortadadır" dedi.
AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI VERİLERİ
Berdicioğlu, Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi'nin (BES-AR) yaptığı araştırmanın sonuçlarını ise şöyle açıkladı:
"4 kişilik bir memur ailesinin 2023 Ağustos ayı açlık sınırı 15 bin 660 lira oldu. Gıda madde fiyatları üzerinden yapılan hesaplamaya göre 4 kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, Ağustos 2023 için 15 bin 660 lira, tek bir kişinin yaşam maliyeti ise 21 bin 50 lira, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, kısacası 'yoksulluk sınırı' 46 bin 980 lira olmuştur."
Berdicioğlu, açıklamasının devamında, "Kamuda bekar, çocuğu olmayan bir kamu emekçisi, gelir vergisi kesintileriyle birlikte 20 bin 580 lira ücret ile 21 bin 50 lira olan yaşam maliyetinin altında ücret alarak hayatını idame ettirmeye çalıştığı gerçeği ile 4 kişilik bir ailenin 4'ü de asgari ücretle çalışıyor olsa bile alınan ücret toplamının, yoksulluk sınırının altında kaldığı gerçeğini siz değerli basın emekçileri aracılığıyla tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
'12 EYLÜL'DEN BUGÜNE EMEKÇİLERE YAŞATILAN BİR YOKSULLUK POLİTİKASI VAR'
BES olarak tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, emeklilere insanca yaşayacak bir ücret talepleri olduğunu sözlerine ekleyen BES Genel Başkanı Berdircioğlu'nun ardından, Kamu Emekçileri Sendikalaro Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de söz aldı.
"Tam 43 yıl önce bugün, sermaye ile uluslararası sermayenin müdahalesi ile askeri bir darbe yaşandı" diyen Yeşik, "Kamudan sadece 30 bini aşkın insan ihraç edildi. Hukuksuzluk sadece bununla da sınırlı kalmadı. Benzer düşman politikaların bugünde yaşandığı gördük. Seçilmiş belediye başkanları, milletvekilleri ve gazetecilerin de bugün cezaevlerinde olduğunu görüyoruz. 12 Eylül'den bugüne emekçilere yaşatılan bir yoksulluk politikası söz konusu. Ve biz bugün burada bir kez daha hem 12 Eylül'ün sonucu ile hem de bugünle daha ileriden mücadele için bir araya geldik. Bugün daha ileriden bir mücadeleye ihtiyacımız var" vurgusunda bulunduç.