Bataklık uyarısı yapılan projede daireler satışa çıkarıldı

Bataklık uyarısı yapılan projede daireler satışa çıkarıldı

AKP'li Güngören Belediyesi "Semt Güngören" projesini tamamladı.

İBB'nin zeminine ilişkin uyarılarda bulunduğu Güngören Belediyesi'nin inşaat projesi tamamlandı ve daireler satışa çıkarıldı.

İstanbul'da AKP yönetimindeki Güngören Belediyesi'nin "Semt Güngören" isimli inşaat projesi tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) "İlk depremde felaket yaşanır. Arazinin zemini bataklık" uyarısına rağmen belediyenin gelir sağlamak için yaptığı projede yer alan 96 daire ve 8 dükkan, Resmi Gazete'de yer alan ilanla satışa çıktı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre zemin+8 kat halinde inşa edilen bloklardaki dükkan ve daielerin 16 Şubat’ta düzenlenecek ihaleyle satılacağı açıklandı.

72 MİLYON TL'LİK İHALE

Güngören Belediyesi, önce Gençosman Mahallesi’ndeki 6 bin 402 metrekare büyüklüğündeki arazinin imar planlarını değiştirdi. Arazinin statüsü, "belediye hizmet alanı"ndan "ticaret ve konut alanı"na dönüştürüldü. Ardından da belediye meclisi toplantısında, bu arazi üzerine bir konut projesi inşa edilmesine ve yapılacak dairelerin satılmasına yönelik bir teklif getirildi. Teklif, 2021 yılının Eylül ayındaki oturumda AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla belediye meclisinden geçti.

Söz konusu teklifte, 9 katlı olması planlanan konut projesinin hayata geçirilme gerekçesi "Yatırım bütçelerine katkı sağlamak ve kaynak oluşturmak" diye açıklandı. Bu gelişmenin ardından da Güngören Belediyesi, konut projesi inşa etmek için ışık hızıyla ihaleye çıktı. Güngören Belediyesi, 4 Ekim 2021 tarihinde "Gençosman Mahallesi 560 ada 3 Parsele Ait Bina Yapım İşi" adı altında bir ihale düzenledi. İhaleyi de 72 milyon 861 bin TL teklif veren Traton Yapı Limited Şirketi’nin aldığı açıklandı.

İBB UYARILARI

Ancak İBB, Güngören Belediyesi’nin konut projesi yapmasının önünü açan imar planı değişikliğine karşı dava açtı. İmar planın değişikliğine karşı çıkan İBB’nin yaptığı çalışmalar ve hazırladığı rapor ise bu projenin tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor.

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalara göre konut projesi yapılacak arazi gevşek bir zemine sahip. Bu nedenle alan "zemin sıvılaşması ve heyelan" riski taşıyor. Ayrıca arazinin yeraltı su seviyesi, yüzeye çok yakın. Bu da projenin hayata geçirilmesi durumunda, olası bir depremde büyük can ve mal kayıplarının yaşanabileceği anlamını taşıyor.

Yapılan çalışmalara göre, yüzölçümü olarak İstanbul’un en küçük ilçesi olmasına rağmen, yapı ve nüfus yoğunluğu bakımından İstanbul’un en yoğun ilçesi olan Güngören, beklenen olası depremde büyük risk teşkil eden ilçeler arasında. Buna rağmen hem bu araziye hem de çevredeki binalarının kat sayısının çok üzerinde olacak şekilde 9 katlı bir konut projesi yapılması, geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.

Sonuç olarak yapılması planlanan konut projesi, arazide yeraltı su seviyesinin yüzeye yakın olması, gevşek bir zemine sahip olması, deprem anında sıvılaşma ve heyelan tehlikesi bulunması gibi nedenlerden dolayı pek çok risk ve tehlike barındırıyor.