Basın meslek örgütlerinden Ayşenur Arslan’a destek

Basın meslek örgütlerinden Ayşenur Arslan’a destek

Ayşenur Arslan hakkında açılan soruşturmaya tepki gösteren basın meslek örgütleri, “Gazetecilik suç değildir” dedi.

Basın meslek örgütleri, Halk TV’deki Medya Mahallesi programında Ankara saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle hedef gösterilen, hakkında soruşturma başlatılan ve TEM polisleri tarafından ifade vermek üzere İstanbul Adliyesi’ne götürülen ve ardından serbest bırakılan Ayşenur Aslan için açıklama yaptı.

ÇGD: ARSLAN SERBEST BIRAKILSIN

"Gazeteci Ayşenur Arslan’ın, terör örgütü üyelerince Ankara’da gerçekleştirilen eyleme ilişkin açıklamaları tartışma yaratmıştır. Arslan, çok üzgün olduğunu, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, teröre sonuna kadar karşı olduğunu açıklamıştır. Buna karşın sosyal medyada 'Ayşenur Arslan tutuklansın' hashtag’i açılarak hakkında 'linç' kampanyası başlatılmıştır. Arslan’ın programına kanalı tarafından son verilmiş, RTÜK inceleme, savcılık ise soruşturma başlatmıştır. Kaçma veya delilleri karartma şüphesi bulunmazken savcılıkça yakalama kararı verilmiş ve Arslan gözaltına alınmıştır. Hukuka saygılı olmak, eleştirilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Gözaltı kararını eleştiriyor, meslektaşımızın bir an önce serbest bırakılmasını diliyoruz."

DİSK BASIN-İŞ: GAZETECİLİK EN BAŞTA SORU SORMAKTIR

"Ankara'daki bombalı saldırıyla ilgili hiç soru sorulmasın mı? Mesleki birikimi olan bir gazetecinin soru sorması yasak mı? RTÜK hedef almışken soru soran gazetecinin arkasında kendi kurumu durmazsa gazetecilik ve özgür yayıncılık nasıl mümkün olacak? Halk TV'deki gazeteciler Ayşenur Arslan'ın cezalandırılmasına sessiz mi kalacak? Gazetecilik en başta soru sormaktır. RTÜK ve yargının gazeteciliği her gün boğduğu, nefes aldırmadığı bir iklimde Ayşenur Arslan'a sahip çıkmamak, gazeteciliğe sahip çıkmamaktır."

RSF: ORANTISIZ BİR UYGULAMA

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, "Gazeteci ifade için çağrılsa zaten kendi isteği ile gider, düşüncelerini açıklar. Ayşenur Arslan’ın Halk TV programında ‘terörü lanetliyorum’ demesine rağmen gözaltına alınması, ifade özgürlüğünü diken üstünde tutmaya dönük orantısız bir uygulamadır" dedi.

TGC: KABUL EDİLEMEZ

"Gazeteci mesleği gereği her olayı sorgulamakla yükümlüdür. Gazeteci, önce halka ve gerçeğe karşı sorumludur. Bu sorumluluk kamu otoriteleri ve işverenine olan sorumluluklarından önce gelir Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci kamuoyunun doğru bilgilendirilme hakkından sorumludur. Gazeteci ifade özgürlüğünün sınırsız olmadığını bilmeli ancak ifade özgürlüğünün sadece olumlu karşılanan, zararsız haber ya da düşünceleri değil, aynı zamanda ‘devleti şoke eden, inciten, rahatsızlık veren’ düşünceleri de kapsadığının bilincinde olmalıdır. Bildirgenin ışığında Ayşenur Arslan’ın terör olayıyla ilgili sorgulaması ve ifade ettiği düşünceleri nedeniyle gözaltına alınması kabul edilemez. Halk TV yönetimi tarafından programının kaldırılması basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne doğrudan müdahaledir. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde anayasal güvence altında olması esastır. Üyemiz Ayşenur Arslan’ın özgür bırakılmasını talep ediyoruz."

TGS: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

"Sorgulamak en temel gazetecilik faaliyetidir. Ayşenur Arslan’ın sözlerinin bağlamından koparılarak, hedef haline getirilerek gözaltına alınması basın özgürlüğüne yönelik saldırıdır. Ayşenur Arslan’ın yanındayız. #GazetecilikSuçDeğildir"