Bakanlık, çocuk istismarı davası için kapalı duruşma ve yayın yasağı talep etti

Bakanlık, çocuk istismarı davası için kapalı duruşma ve yayın yasağı talep etti

Hiranur Vakfı'ndaki çocuk istismarına ilişkin davanın kapalı yapılması ve yayın yasağı konulması istendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hiranur Vakfı'ndaki çocuk istismarı davasının kapalı yapılmasını ve yayın yasağı konulmasını talep etti. Ayrıca, Adli Tıp Kurumu raporunda H.K.G.'nin ruh sağlığının bozulduğuna karar verildi.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin yıllarca sistematik istismara maruz bırakılmasına ilişkin davanın ilk duruşması yarın görülecek. Duruşmaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yanı sıra çok sayıda baro, kadın ve çocuk hakları örgütü, siyasi parti yetkilisi ve avukatların da katılması beklenirken, mahkemenin talebiyle Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor da tamamlandı. 

ADLİ TIP RAPORU MAHKEMEYE SUNULDU

Beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için uzman hekimler tarafından muayene edilen H.K.G. hakkındaki 25 Ocak 2023 tarihli rapor, mahkemeye sunuldu. 

DW Türkçe'nin haberine göre raporda, cinsel istismardan dolayı H.K.G.'nin ruh sağlığının bozulduğu yönünde mütalaa verildi. Oy birliği ile alınan kararın sonuç bölümünde, şöyle denildi:

"Yukarıdaki tıbbi belgeler ve dava dosyasının tetkikinde elde edilen ve adli psikiyatriyi ilgilendiren hususların değerlendirilmesinde; (…) mağduru bulunduğu olaydan kaynaklanmış ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olan travma sonrası stres bozukluğu denilen psikiyatrik bozukluğun tespit edildiği, bu duruma göre H.K.G'nin mağduru bulunduğu olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu oy birliği ile mütalaa olunur."

BAKANLIK KAPALI DURUŞMA VE YAYIN YASAĞI İSTEDİ

Öte yandan davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeye dilekçe vererek, davada gizlilik kararı alınarak duruşmaların kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etti. Mahkemenin, yarın başlayacak duruşmada ilk olarak bu talebi ele alması bekleniyor.

Eğer gizlilik kararı konulursa duruşmaya yalnızca sanık, mağdure ve taraf avukatları katılacak. Diğer izleyiciler ve basın mensupları ise salondan dışarı çıkarılacak.