ABD’de bir Çinli casusluktan tutuklandı

ABD’de bir Çinli casusluktan tutuklandı

Ji Chaoqun, 8 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

ABD'de Ji Chaoqun adlı bir Çinli, ülkedeki mühendisler ve bilim insanları hakkında bilgi toplamak gerekçesiyle tutuklandı.

Taiwan News'in haberine göre, ABD'nin en kalabalık üçüncü kenti Chicago'da yaşayan Ji Chaoqun adlı bir Çinli ülkenin önemli mühendisleri ve bilim insanlarıyla ilgili istihbarat elde ettiği savunularak tutuklandı. Eski bir yüksek lisans öğrencisi olan Ji, Çin hükümeti adına casusluk yaptığı için sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

‘ÜST DÜZEY İSTİHBARAT GÖREVLİSİ’ İDDİASI

ABD Adalet Bakanlığı, Ji'nin Çin'in Devlet Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Jiangsu Eyaleti Devlet Güvenlik Bakanlığı'nda üst düzey bir istihbarat görevlisi olarak çalıştığını öne sürüyor. 2016'da ABD Silahlı Kuvvetleri'nin belirli becerilere sahip yabancı kişilerin katılımına imkan tanıyan bir program dahilinde ordunun rezerv güçlerine katılmak için başvuruda da bulunan Ji, son 7 yıl içinde yabancı bir hükümetle teması olmadığını da belirtmiş. 

2018 yılında, yüksek lisans öğrencisi olan Ji'nin Çin'in Devlet Güvenlik Bakanlığı temsilcileriyle çeşitli yöntemlerle defalarca görüştüğü de iddialar arasında.