Zorlu Center önünde hak eylemi: İşçiler alacaklarını istedi

Zorlu Center önünde hak eylemi: İşçiler alacaklarını istedi

Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan ABZ firması işçileri, ödenmeyen alacakları için Zorlu Center önünde eylem yaptı.

Zorlu Center bünyesinde proje yürüten Dev Yapı İş üyesi ABZ firması işçileri, gasp edilen alacakları için eylem yaptı.

Farklı projelerde çalışan 8'i sendika üyesi 15 işçi, "ekonomik daralma", "projenin sona ermesi" gibi bahanelerle Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı Devrimci Yapı İşçileri Sendikası’na (Dev Yapı İŞ) üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. İşçiler, 19 Ekim'de firmanın ofisi önünde gasp edilen haklarını almak için direnişe geçmiş, direnişin ikinci günü işçilerle temas kuran firma yetkilileri, işçilere alacaklarının 23 Ekim’de yatırılacağını söylemişti. Ancak firmanın ödemeleri yapmaması üzerine işçiler yeniden eyleme geçmişti.

Bugün İstanbul Beşiktaş'taki Zorlu Center önünde bir araya gelen işçiler, burada bir basın açıklaması gerçekleştirerek haklarını talep etti. Firmanın sendika düşmanı tavrını da teşhir eden işçiler, basın açıklamasında süreci şöyle anlattı:

SENDİKA YETKİLİLERİNİN YANINDA İŞÇİYE “SENDİKADAN İSTİFA EDİN” DAYATMASI

“Sendikamız yetkilileri ile birlikte ABZ işvereniyle yaptığımız görüşmelerde bize sendikadan istifa edin tek tek görüşelim haklarınızı o zaman alırsınız cevabıyla karşılaştık. Bizim cevabımız ise sendikamızla birlikte hareket edeceğiz ve haklarımızı alacağız oldu. Başbakan Binali Yıldırım uluslararası bir toplantıda işçilere; “Sendikalı olmaktan korkmayın” derken, Zorlu Centerda çalışan bizler sendikalı olduğumuz için işimizden, haklarımız ödenmeden çıkartıldık.”

‘DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ İSTİYORLAR, VERMEYECEĞİZ’

İşverenler mevcut kanunların ağır işlemesinden ve cezai yaptırımların yetersiz olmasından güç alarak bu kadar keyfi davranmaktadır. Fakat biz şunu çok iyi biliyoruz. Hiçbir hak yasalarda yer alsa bile mücadele etmeden alınmıyor. Kölece çalışma koşulları dayatılıyor, zorla fazla mesailer yaptırılıyor. Bizlerin onayı bile alınmadan formalite bir kağıt imzalatılarak başka şantiyelerde zorla çalıştırılıyoruz. Mesaiye kalmayan ya da diğer şantiyelere gitmeyen arkadaşlarımız işten atılmakla tehdit ediliyordu. Yıllarca haklarımızı kullanmadan çalışmak zorunda kaldık. Ne zaman sendikaya üye olduk haklarımızı öğrenmeye ve savunmaya başladık. Bu seferde kapı önüne konulduk. İşverenler dikensiz gül bahçesi istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz, mücadele ederek haklarımızı alacağız.”