Zorla nöbet tutturulan sağlık emekçisi bebeğini düşürdü

Zorla nöbet tutturulan sağlık emekçisi bebeğini düşürdü

Diyarbakır’da riskli gebelik geçirdiği için nöbet tutamaz raporu verilen hemşireye, nöbet tutturulunca bebeğini kaybetti. SES, hastane yönetimi hakkında soruşturma başlatılmasını ve ihmali olanların görevden alınmasını talep etti.

Diyarbakır'da sağlık emekçileri, Kadın Doğum Hastanesi'nde çalışan ve riskli gebelik geçirdiği için nöbet tutamaz raporu verilen bir hemşerinin nöbet zorla tutturulmasından sonra bebeğini kaybetmesini yaptıkları basın açıklamasıyla protesto ettiler.

Kadın Doğum Hastanesi önünde yapılan açıklamada konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Yöneticisi Gülhan Tekin, yaşanan olay nedeniyle tüm hastane yönetimi hakkında soruşturma başlatılmasını ve ihmali olanların görevden alınmasını istedi.

"Şu kesindir ki ortada bir cinayet vardır" diyen Tekin, olaya ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını da duyurdu.

‘SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÜZERİNİ KAPATMAYA ÇALIŞIYOR’

MA'nın haberine göre Tekin, yaşanılan olayı ve hastane yönetiminin tavrını özetle şöyle anlattı:

"Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yoğun bakım biriminde çalışan bir arkadaşımızın riskli gebeliği ve nöbet tutamaz raporu olmasına rağmen kendisine nöbet tutturulmuş, arkadaşımız yer değişikliği talebinde bulunmuş, ancak yer değişikliği gerçekleşmemiştir. Maalesef bu süreçte bir sağlık emekçisi üzülerek söylüyoruz ki çocuğunu kaybetmiştir.

"Hastane yöneticilerinin görevi kötüye kullanması, arkadaşımızın çocuğunu kaybetmesine sebep olmuştur. Buna rağmen İl Sağlık Müdürlüğü, arkadaşımız ile acısını paylaşmaktan ziyade, görüyoruz ki bu durumun üzerini kapatmaya çalışmaktadır. Muhakkik olarak atanan başka bir hastanenin başhekimi ise arkadaşımızı suçlayacak kadar vicdan ve meslek etiğinden uzaklaşmıştır."

Ağırlaşan çalışma koşulları nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanları olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı'nın herhangi bir adım atmadığını ifade eden Tekin, "Halen sağlık emekçileri, gün aşırı nöbet tutmakta ve hastane yöneticileri tarafından mobbinge maruz kalmaktadır" ifadelerini kullandı.

GÜN AŞIRI NÖBET VE MOBBİNG

Tekin, Diyarbakır'da sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları ise şöyle sıraladı:

"Diyarbakır'da Kadın Doğum Hastanesi ve diğer hastanelerdeki emekçilere gün aşırı nöbet tutturulmakta, mobbing uygulanmakta ve İl Sağlık Müdürü ile yaptığımız görüşmelerde kendisinin yıllık izinlerle ilgili kolaylık sağlanacaktır, talimatına rağmen zorluk çıkarılmaktadır. Defalarca hastane yöneticileri ile görüşülmüş ancak herhangi bir olumlu sonuç alınamamıştır. Yapılan görüşmelerde, çalışma koşullarımızın iyileştirilmesine dair taleplerimizin yanında toplum sağlığına dair görüş ve taleplerimizi de ifade etmekteyiz.

"Pandemi sürecinde daha da hassas olunması gereken hastanın tedavi sürecinde, hayati öneme sahip olan Mekanik Ventilatör Setleri, İnfüzyon Pompa Setleri gibi tıbbi malzemeler zamanında temin edilmemektedir.

"Bu hastanenin idaresi, kliniklerde tedavi gören bebeklerin vücut temizliği için gerekli olan ıslak mendil yerine, bebeklerin vücut temizliğini pamukla yapın diyecek kadar pervasızlaşmıştır."

DAHA FAZLA