Zorla Atatürk büstü öptüren ırkçılara 24 ay taksitle 7 bin TL ceza

Zorla Atatürk büstü öptüren ırkçılara 24 ay taksitle 7 bin TL ceza

Kendisine zorla Atatürk büstü öptürülerek ırkçı saldırıya maruz kalan İbrahim Çay davasında yargılanan 7 kişiye ödül gibi cezalar verildi. Kamu görevlilerinin yargılanması için yapılan tüm itirazlar ise reddedildi.

Muğla’da 8 Eylül 2015 tarihinde, ırkçı saldırıya maruz kalan İbrahim Çay’a zorla Atatürk büstü öptürülmüştü. Çay, kendisini linç etmek isteyen fail Hakan Tosun’u “tehdit ettiği” iddiasıyla 5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Çay’a saldıran 16 kişi hakkında takipsizlik kararı verilirken, linç edenler arasında yer aldığı kaydedilen 7 kişi hakkındaysa Fethiye 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, “konut dokunulmazlığını ihlal, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlamalarıyla 4 yıldan 19 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Nimet Ölmez‘in haberine göre yaşanan bu gelişmelerin ardından 2016 yılının Haziran ayında Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nın içerisinde kamu görevlilerinin de bulunduğu 16 kişi hakkında “kovuşturmaya yer olmadığı” kararına Çay’ın avukatı Mehmet Altuntaş itiraz etti.

‘AĞIRLAŞTIRILMIŞ İŞKENCE SUÇU İŞLENDİ’

İtiraz dilekçesinde, “Bu bağlamda dilekçemizde tarif edilen kamu görevlisi ve kamu görevlisi olmayan faillerin, TCK’nın 94, 95 ve m.37 uyarınca iştirak halinde müvekkile yönelik olarak neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış işkence suçunu işledikleri açıktır. Diğer yandan doğrudan işkence suçuna iştirak etmemiş olsalar dahi olay günü kolluk görevlilerinden sorumlu diğer amirler de denetim ve gözetim yetkilileri gereği gibi yerine getirmeyip TCK m.94/5 uyarınca ihmali surette işkence fiiline iştirak etmişlerdir. Cezalandırılmaları gerekir” ifadeleri yer aldı.

İtiraz dilekçesinde yer alan tüm talepleri değerlendiren Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı, ikinci kez şüpheliler hakkında “kovuşturmaya yer olmadığına” dair itirazı reddetti. Ayrıca Çay’ın uğradığı ırkçı saldırıyı da kabul etmeyen savcılık şu ifadelere yer verdi: “Her ne kadar Çay’ın müvekkili, sunmuş olduğu dilekçede, Çay’a karşı işkence, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi, kasten insan öldürmeye teşebbüs suçlarının da işlendiği iddia edilmiş ise de, Çay’a yönelik işlendiği iddia edilen suçların unsurları itibariyle olayda oluşmadığı anlaşılmakla olay nedeniyle şüpheliler hakkında kamu adına kavuşturmaya yer olmadığına karar verildi.”

7 SANIK YARGILANDI

Bunun yanı sıra olayın yaşandığı tarihte haklarında savcılığın soruşturma kararı verdiği 7 sanık hakkındaysa “Konut dokunulmazlığı”, “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” ve “Kasten yaralama” suçlarından Fethiye 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 7 kişi hakkında açılan dava 3 yıl boyunca devam etti.

ÖDÜL GİBİ CEZA

7 sanık hakkında mahkeme 15 Kasım 2018 tarihinde verdiği kararla, “Konut dokunulmazlığı” suçundan hepsi için beraat kararı verdi. Yine, 7 sanık için “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan ayrı ayrı 3 yıl 4 ay, “Kasten yaralama” suçundan da 11 ay 20 gün hapis cezası verdi. Verilen 11 ay 20 günlük hapis cezası 350 gün adli para cezasını çevrilirken, mahkeme heyeti 7 sanığın sabıka kayıtlarına bakılarak daha önce hiçbir suça bulaşmamış 3 kişi hakkında hükmün açıklanması geri bırakıldı. Geriye kalan 4 kişi hakkında ise daha önceden sabıkalarının olması nedeniyle verilmiş olan 350 günlük adli para cezası karşın 7 bin TL para cezası 24 eşit taksit şeklinde tahsiline karar verildi.

DOSYA İSTİNAF MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ

İbrahim Çay olayına karışan 7 sanık sadece “Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası alırken, sanıklar diğer tüm suçlardan ceza almadı. Kamu görevlileri hakkında ise dava bile açılmadı. Yerel mahkemenin 7 sanık hakkındaki gerekçeli kararını açıklamasının ardından, Çay’ın avukatı İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulundu.