Zonguldak'ta çevre düşmanı cüruf tesisi projesi: Şirketin göl boşaltma girişimini yine halk engelledi!

Zonguldak'ta çevre düşmanı cüruf tesisi projesi: Şirketin göl boşaltma girişimini yine halk engelledi!

Zonguldak'ın Alaplı-Ereğli ilçeleri sınırında yapılmak istenen cüruf tesisiyle ilgili şirketler yargı sürecini beklemeden girişimlerini sürdürürken, alandaki gçlün boşaltılmasına yine yurttaşlar engel oldu.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Zonguldak'ın Ereğli-Alaplı sınırında ‘tehlikesiz’ atık depolama tesisi kurulması hedeflenen doğal gölün boşaltılmasına yurttaşların çabasıyla Kaymakamlık tarafından durduruldu. DSİ’nin atık şirketlerine gölü boşaltma için müsade yazısı gönderdiği öğrenilirken, yurttaşlar ise bu izni yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Çevre sorunlarının en yoğun olduğu illerden biri olan Zonguldak’ta yeni çevre düşmanı projeler, yöre halkı ve doğa savunucularının itirazlarına rağmen hayata geçirilmeye devam ediyor. Ereğli-Alaplı ilçeleri sınırında kurulmak istenen Tehlikesiz Atık Kazanım Tesisleri için şirketlerin attığı her adım, yurttaşların mücadelesiyle engellenmeye çalışılıyor.

Tesisler için sınırın iki tarafında Roj Metal ve Alaplı Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmalarının girişimleri sürerken, daha önce taş ocağı olarak kullanılan ve Kavakdere Mahallesi’nin yakınının bulunan arazi üzerinde oluşan yapay gölün boşaltma işlemlerine yurttaşlar müdahale etti.

‘YARGI SÜRECİ BEKLENMİYOR’

Dün alana gelen Kdz. Ereğli Çevre Platformu ve Alaplı Çevre Platformu üyeleri burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, tesislerle ilgili yargı sürecine vurgu yapılırken, bölgenin korunması gereken bir bölge olduğunun altı çizildi. Bölge halkının mücadelesine de dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Bu tesisler kurulduğu takdirde, çalışmaya başladığında doğa zarar görecek, insan ve tüm canlılar ile orman, deniz, tarım alanları geri dönülmez şekilde zarar görecek, zehirlenecektir.

Bizler, doğanın kar amacı uğruna katledilmesini istemiyoruz. Tüm yöre halkını, bu konuda hassasiyet göstermeye, çevreye ve haklarına sahip çıkmaya, yasalar çerçevesinde mücadeleye devam etmeye davet ediyoruz.”

YARGIYA TAŞIMA HAZIRLIĞI

Gölün boşaltılmasına karşı yurttaşlar tarafından yapılan görüşmeler sonucu Kaymakamlık tarafından işlem durduruldu. Ancak Devlet Su İşleri’nin (DSİ) gölün boşaltılması için şirketlere izin yazısı verdiği öğrenildi. Yurttaşların, DSİ ve Orman İşletmeleri’ne karşı yürütmeyi durdurma davası açmak için hazırlık yaptığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Alaplı Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş. bu alanda 49 tür atığın ayrıştırılması için geri dönüşüm ve cürüf tesisi başvurusu yapmıştı. Başvuruyu değerlendiren İl Genel Meclisi, alanda imar değişikliği yaparak Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi için izin vermişti. Şirket de gölün “aslında bir su birikintisi olduğunu” öne sürerek, “Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” raporu almıştı.

Kararın ardından Alaplı halkı ve çevre gönüllüleri Zonguldak İdare Mahkemesi’ne “ÇED gerekli değildir” raporunun iptali için dava açmıştı. Hukuki süreç devam ederken, gölün suyunu boşaltmak isteyen şirket nisan ayında sokağa çıkma kısıtlaması saatlerinde bölgeye getirilen iş makineleriyle çevresindeki doğal duvarı yıkmıştı. Bölge halkının haber alması üzerine, yapılan işlemin hukuksuz olduğu bildirilerek yetkili makamlarca işlemin derhal durdurulması istenmişti.

Bunun üzerine Alaplı Kaymakamlığı’nın emriyle işlem durdurulmuştu.

DAHA FAZLA