Zonguldak Ereğli'de çevre katliamı: 'Tehlikesiz' atık tesisinin kaçak faaliyetlerine yurttaşlardan itiraz!

Zonguldak Ereğli'de çevre katliamı: 'Tehlikesiz' atık tesisinin kaçak faaliyetlerine yurttaşlardan itiraz!

Çevre sorunlarının en yoğun olduğu illerden biri olan Zonguldak’ta yeni çevre düşmanı projeler, yöre halkı ve doğa savunucularının itirazlarına rağmen hayata geçirilmeye devam ediyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Zonguldak’ın Ereğli-Alaplı ilçe sınırında bulunan Tehlikesiz Atık Kazanım Tesisleri’nin imar izni ile ruhsat işlemleri tamamlanmadan ve açılan yürütmeyi durdurma davası sonuçlanmadan fiilen çalışmasına karşı yurttaşlar yetkili makamlara başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde tesisler hakkında yasal işlemlerin yapılması, çalışmanın durdurulması ve kaçak yapıların yıkılması talep edildi.

Çevre sorunlarının en yoğun olduğu illerden biri olan Zonguldak’ta yeni çevre düşmanı projeler, yöre halkı ve doğa savunucularının itirazlarına rağmen hayata geçirilmeye devam ediyor. Ereğli İlçesi Kıyıcak Mahallesi mevkiinde Roj Metal firması tarafından sürdürülen Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi Projesi, Valilik izniyle “ÇED Gerekli Değildir” raporu verilmişti. Ereğli Belediyesi bu karara karşı Zonguldak İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararı için dava açmıştı.

Roj Metal firması mahkeme süreci devam ederken, iddiaya göre imar izni ve ruhsat işlemleri bitmeden filli olarak alanda çalışmaya başladı. Kdz. Ereğli Çevre Platformu gönüllüleri Ereğli Kaymakamlığı, Ereğli Belediyesi ve Zonguldak Çevre İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe sunarak tesisler hakkında yasal işlemlerin yapılması ve çalışmanın durdurulmasını talep etti.

Dilekçede, söz konusu tesisin işleyeceği atıkların her ne kadar “tehlikesiz atık” olarak adlandırılsa da çevreye, doğaya ve insana zarar verebilecek atıklar olduğu konusunun yargıya taşındığı belirtildi.

‘HİÇBİR BAŞVURUSU OLMAYAN ŞİRKET ÇALIŞIYOR’

Söz konusu alanda hiçbir yasal başvuru ve işlemi olmayan, Ege Doğa Hurda adında bir firmanın da faaliyete başladığına dikkat çekilen dilekçede, firmanın ÇED belgesi, İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı (Gayri Sıhhi 1.Sınıf Müessese); Çevre İzin ve Lisansı, elektrik aboneliği ve su aboneliğinin olmadığı vurgulandı.

‘TESİSLER SU KAYNAKLARININ BİTİŞİĞİNDE’

Tesislerin, çevreye vereceği zarara işaret edilen dilekçede şu ifadeler yer aldı:

Atık tesislerinin bulunduğu bölge, yer altı ve yer üstü su kaynakları bitişiğindedir. Tozlaşma ve sızıntılar ile su kaynaklarının kirlenmesi riski bulunmaktadır. Devlet Su İşleri (DSİ) bu bölgenin su ürünleri ıslah alanı olduğunu teyit etmektedir.

‘FİRMA GECELERİ GÖLE ATIK BIRAKIYOR’

Atık tesisleri, Ereğli - Alaplı sınırında bulunan, taş ocağı faaliyetlerinde açılan çukura yer altı ve yer üstü sularının dolması ile doğal olarak oluşan göl ve Kavak Dere sınırındadır. Bölgede yaşayanlar, Roj Metal adına ÇED alınan bölgedeki çalışmalarda göle geceleri atık boşaltıldığını anlatmaktadırlar. Göl ile dere arasında akışkanlık vardır. Göle atılan atıkların Ereğli - Alaplı arasındaki plajlar bölgesine kadar ulaşması kesindir. Halk sağlığı ve plajlarımızın kirlenmesi söz konusudur.

‘KAÇAK ÇALIŞIYORLAR’

Söz konusu şirket, Çevre Bakanlığı’na verilen proje ile ilgili hiçbir şartı yerine getirmeden kaçak olarak çalışmaktadır. İmar ve Yapı Ruhsatı, Çalışma Ruhsatı olmadan çalışan tesislerin Yapı İzin Belgesi de olmadığından elektrik aboneliği de alamayacağı için kaçak veya başka abonelikler üzerinden elektrik kullanmaktadır.

‘VERECEĞİ ZARARA YÖNELİK ENDİŞELERİMİZ VAR’

Konuyla ilgili İleri Haber’e konuşan Kdz. Ereğli Çevre Platformu gönüllüsü Önder Öner, “Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Tesisi’nin çevreye, bölgede bulunan göl ve dereye, bağlantılı olarak denize ayrıca yine bölgede yer alan köylülere, tarla ve bahçelere zarar vereceği yönünde ciddi endişelerimiz var” dedi.

‘DİPSİZ GÖL OLMASIN’

Yapılaşmanın durdurulmasını, göl ve derenin korunmasını istediklerini belirten Öner,  “Gümüşhane’de yaşanan Dipsiz Göl benzeri bir tabiat oluşumunun yok edilmesinin bölgemizde yaşanmamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA