Zeybekçi: Kadın kollarının kalkması lazım

Zeybekçi: Kadın kollarının kalkması lazım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Türkiye'de öncelikle siyasi partilerdeki kadın kollarının, sonra sivil toplum kuruluşlarındaki kadın kollarının kalkması lazım." dedi.

Zeybekçi, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından düzenlenen 'Kadın Girişimciler Uluslararası 2. Konferansı'na katıldı. Zeybekçi, kadınların iş gücüne katılımı, toplam yönetici pozisyonları içindeki kadın yönetici oranı ve kadın girişimcilerin sayısının artırılmasıyla kadınların ekonomiye dahil edilebileceğini ve böylece zengin ülkelerden biri olunabileceğini söyledi.

'NİYE KADIN KOLLARI VAR?'

Zeybekçi, "Türkiye'de öncelikle siyasi partilerdeki kadın kollarının, sonra sivil toplum kuruluşlarındaki kadın kollarının kalkması lazım. Siyasi partilerde erkek kolları var mı? Öyleyse niye kadın kolları var?" ifadelerini kullandı.

'KADIN İSTİHDAMI ARTTI'

2003 yılında Türkiye’de çalışan kadın sayısının yaklaşık 5.9 milyondan Ağustos 2017 itibarıyla yüzde 49.1 artarak 8.8 milyona ulaştığını vurgulayan Zeybekci, "Son 10 yılda kadın istihdamındaki artış erkek istihdamındaki artışın 2,5 katından daha fazla olmuş. Burada önemli bir noktanın altını çizmek istiyorum, üniversite mezunu kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı yüzde 73.1 seviyesinde. Burada erkek oranını yakalıyoruz" şeklinde konuştu.

'KULLANMADIĞIMIZ NE KADAR BÜYÜK İMKAN VAR'

Zeybekçi, 2004 yılında erkeklerin iş gücüne katılım oranının yüzde 70.3 iken Ağustos 2017 itibarıyla bu oranın yüzde 73.5'e yükselerek 3.2 puan arttığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti;

"Kadınlarımızın iş gücüne katılım oranına baktığımızda 2004 yılında yüzde 23.3 olan oranın 2017 Ağustos'unda yüzde 34.3’e yükseldiğini görüyoruz. Erkeklerin 3 puan artarken, kadınlarda 11 puanlık artış var. Yüzde 73'e kadar daha 40 puan var. Düşünsenize bu 40 puanın içinde değerlendiremediğimiz, ülke olarak kullanamadığımız ne kadar müthiş beyinler ve ne kadar büyük imkan var."