Zehir soluyorlar... Silikozis tehdidi altında işçilere maden değil, boya maskesi veriliyor!

Zehir soluyorlar... Silikozis tehdidi altında işçilere maden değil, boya maskesi veriliyor!

Aydın'ın Çine ilçesinde 6 bin işçinin çalıştığı madenlerde, madenci maskesi yerine boyacı maskesi dağıtılıyor. İşçiler, bu maskelerle, zehirli kuvars tozunun içinde çalışmaya zorlanıyor.

İleri Haber

Aydın'ın Çine ilçesinde Eczacıbaşı, Polat Maden, Kaltun Maden, Kömürcüoğlu Madencilik, Microma Madencilik, Eysim Madencilik, Sibelco Madencilik'e ait 22 maden ocağında çalışan 6 bin işçinin binlercesi silikozis ve KOAH hastalığına yakalanmış olmasına rağmen, maden işçilerine madenci maskeleri dağıtılmıyor.

Bu konuda daha önce de seslerini duyurmaya çalışan işçiler maden ocaklarındaki sağlıksız koşulların iyileştirilmesini istemiş olmalarına rağmen henüz bir iyileştirme çalışması yapılmadı. Maden ocaklarında kullanılması gerekli olan maskeler dahi temin edilmezken, işçiler zehirli tozun içinde çalışmaya devam ediyor. Olumsuz şartlarda çalışmayı sürdüren işçiler her gün kuvars tozuna (cam tozu) maruz kalıyor. Soludukları toz zamanla tedavisi mümkün olmayan bir akçiğer hastalığı olan silikozis ve KOAH gibi hastalıklara sebep oluyor.

50 bin nüfusluk ilçede maden ocaklarında çalışan 6 bine yakın işçinin binlercesinin silikozis hastası olduğu ve Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP)  tarafından yaklaşık 50 işçinin ise silikozis nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.