Zarrab’ın itirafçı olduğu davada iptal

Zarrab’ın itirafçı olduğu davada iptal

ABD’de görülen, Reza Zarrab’ın itirafçı olduğu dolandırıcılık ve kara para aklama davasının bugünkü duruşması iptal edildi.

İran’a yönelik yaptırımları delme, kara para aklama, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarına ilişkin ABD’de görülen ve İran asıllı Türkiye vatandaşı iş adamı Reza Zarrab’ın itirafçı olduğu davanın bugünkü duruşması iptal edildi. Zarrab’ın savcılıkla işbirliği yaparak itirafçı olmasının ardından, Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davada tek sanık olarak kalmıştı. Atilla’nın beraat talebine ilişkin başvurusunun görüşüleceği duruşma, savunma makamının talebi üzerine iptal edildi.

Sputnik'in aktardığı habere göre, Atilla'nın avukatları, davanın yargıcı Richard Berman'ın 6 Şubat'ta yapılmasını talep ettiği bu duruşmanın 'avukat ve müvekkil arasındaki ilişkiye kanuni dayanağı bulunmayan ve yersiz bir müdahale' olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi talebinde bulundu.

İLERİ HATIRLATIYOR

Atilla, avukatları aracılığıyla mahkemeye beraati konusunda yeni bir başvuruda bulunmayacağını bildirerek, Yargıç Berman'dan delil yetersizliği nedeniyle hakkındaki tüm suçlamaların düşürülmesine ilişkin yapmış olduğu 15 Aralık 2017 tarihli başvuruyu değerlendirmesini talep etmişti. Bunun üzerine Atilla'nın 15 Aralık'taki beraat talebine ilişkin kararını henüz açıklamayan ve bu hakkı saklı tutarak daha sonra karar vereceğini belirten davanın yargıcı Berman, Atilla'nın yeni bir başvuru yapma hakkından ''bilerek ve isteyerek mi vazgeçtiğini'' öğrenmek için 6 Şubat'ta bir duruşma düzenlenmesine karar vermişti.

[ih2]

Savunma makamı, Berman'ın yeni bir duruşma düzenlenmesi talebiyle Atilla ve avukatları arasındaki ilişkiye müdahalede bulunduğu, stratejik ve taktiksel kararların müvekkil ile istişare edildikten sonra verildiği ve bu konunun duruşma düzenlenmeden yine avukatlarla görüşülebileceği gerekçesiyle duruşmanın iptal edilmesini talep etti. Yargıç Berman ise savunmanın bu talebini kabul etti. Ceza duruşması ise 11 Nisan'da yapılacak.

Atilla’nın avukatları, savcılığın 15 Aralık'ta Atilla'nın Zarrab’ın işlediği suçlarla bir bağlantısı olduğunu kanıtlayamadığı iddiasıyla mahkemeden delil yetersizliği nedeniyle müvekkillerine yönelik tüm suçlamaların düşürülmesi ve müvekkillerinin beraat etmesi talebinde bulunmuştu.

Yargıç Berman, bu talebe ilişkin kararını henüz açıklamadı.

[ih3]

Jüri, Atilla'yı 6 suçlamanın 5'inden suçlu bulmuş, 'kara para aklama' suçlamasında ise “masum olduğuna” karar vermişti.

ABD’nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlanan ve 19 Mart 2016’da ABD’de tutuklanan Zarrab, yargılanmasına kısa bir süre kala 26 Ekim 2017’de hakkındaki suçlamaları kabul etmiş ve savcılıkla iş birliği yaparak itiraflarda bulunmuştu. Atilla ise davanın tek sanığı olarak yargılanmıştı.