Zarrab davasında adı geçen Denizbank: Hiçbir dahlimiz yok

Zarrab davasında adı geçen Denizbank: Hiçbir dahlimiz yok

ABD'de görülen Zarrab davasında Denizbank'ın isminin geçmesinin ardından bankanın genel müdüründen açıklama geldi.

ABD'de devam eden Reza Zarrab davasında adı geçen Denizbank ile ilgili banka Genel Müdürü Hakan Ateş'ten açıklamalar geldi.

Denizbank’ın 2004-2013 yılları arasında Türkiye’nin Hazine tarafından görevlendirilmiş tek resmi takas bank yetkisine sahip olduğunu belirten Hakan Ateş, altın takas bankasının da devletin onay verdiği ve Altın Borsası’na kayıtlı, uygun belgeyi getiren her üyeye hesap açmakla yükümlü olduğunu söyledi. Ateş, yurt dışında tek bir tane döviz işlerinin olmadığını savundu.

7. Uluslararası Resort Turizm Kongresi öncesinde konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ateş, şöyle konuştu: “2004’e kadar Türkiye’nin Hazine tarafından görevlendirilmiş altın takas bankası İş Bankası’ydı. Bu yıldan 2013’e kadar takas bankası bizdik. Bu tarihten sonra da Kuveyt Türk oldu. Takas bankaları; altın işi yapan, altın borsalarına kayıtlı şirketlerin işlemini açmakla mükelleftir ve bu çerçevede tüm altın hareketleri takas bankasından geçer. Bizim bir tane yurtdışına döviz işlemimiz yoktur.”

‘HİÇBİR DAHLİMİZ YOK’

Ambargonun delinmesine ilişkin hiçbir işlemlerinin olmadığını iddia eden Ateş, şu ifadeleri kullandı: “Çok büyük bankalara ceza kesmiş bir kurum bu. ABD’nin yaptırımlarını kontrol ediyor. OFAC’tan aslında Rusya yaptırımları ile ilgili Denizbank’ın istisna tutulmasını kendi görüşmelerimle sağladım. Rusya’ya yaptırımların dışında kaldık. OFAC ile yakın mesaimiz var. Önemli olan, paranın yurtdışı edilip bir takım işlemlerle yurtdışından getirilmesi konusunda hiçbir dahlimiz yok. ABD’de araştırılan konu isteyerek ve bilerek bu yaptırımlar delindi mi? Burada ne bilerek isteyerek ne bilmeden istemeden Denizbank’ın hiçbir işleme konu bir işlemimiz yok.”