'Zararlı atıklar Türkiye'ye satılıyor ve çocuk ayakkabısı yapımında kullanılıyor'

'Zararlı atıklar Türkiye'ye satılıyor ve çocuk ayakkabısı yapımında kullanılıyor'

Zararlı atıkları yasa dışı şekilde işleyerek Türkiye dahil birçok ülkeye sattığı iddia edilen kişiler gözaltına alındı.

Foto: Arşiv

İtalya'nın Milano kentinde yapılan bir operasyonda, zararlı atıkları yasa dışı şekilde işleyerek aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelere sattıkları iddia edilen dokuz kişi gözaltına alındı. Bu atıklardan elde edilen hammaddenin çocuk ayakkabısı yapımında da kullanıldığı ve sağlığa zaralı olabileceği iddia ediliyor.

İtalyan basınında yer alan haberlere göre Milano'da atık toplayan bazı şirketler, bu atıkları yasal yollardan işlemek ya da imha etmek yerine yasa dışı bir şekilde depolayıp işleyerek sahte PVC ve benzeri hammadde üretiyordu.

ZARARLI ATIKLAR ÇOCUK AYAKKABISI YAPIMINDA KULLANILIYOR

Haberlere göre bu atıklardan elde edilen "sahte PVC" gibi hammaddeler, normal piyasa fiyatının üçte biri kadar ucuza satılıyor ve aralarında Türkiye, Meksika, Kanada ve Fas'ın da yer aldığı ülkelere gönderiliyor. Atıklardan elde edilen bu hammaddeler plastik sanayiinde, çocuk ayakkabısı tabanı, lastik çizme gibi çok sayıda ürünün yapımında kullanılıyor.

BBC'de yer alan habere göre İtalyan basını yasa dışı ve kontrolsüz şekilde işlenen atıklardan elde edilen bu ürünlerin sağlığa zararlı olabileceğini yazdı. Gözaltına alınan kişilerin bu yolla 2 milyon Euro'nun üzerinde gelir elde ettiği belirtiliyor