Z Raporu: 23 Haziran sonrası Türkiye'yi neler bekliyor?

Z Raporu: 23 Haziran sonrası Türkiye'yi neler bekliyor?

Gazeteci Doğan Ergün ve Can Soyer İleri Tv'nin Z Raporu programında, yerel seçimler sonrası Türkiye'yi değerlendirdi.

İleri Haber

Gazeteci Doğan Ergün ve Can Soyer İleri Tv'nin gündem ve haber analiz programı Z Raporu'nda 23 Haziran İstanbul seçimleri ile sona eren yerel seçim süreci sonrası Türkiye'yi değerlendirdi.

Programda, AKP'nin seçimi neden kaybettiği, önümüzdeki dönemdeki senaryolar, AKP içindeki ve dışındaki oluşumların hedefi ve muhalefetin görevleri üzerine konuşuldu.

Soyer, "AKP'nin geride götürdüğü ve kazanmak için her şeyi yaptığı bir dönemin eseri bu mektup. Yıllardır tecrit altında bulunan, avukatlarıyla dahi görüştürülmeyen Öcalan tarafsızlık çağrısı yaptı" derken, "bu çağrının 23 Haziran'a etkisi olmayacağını söylemiştik" ifadelerine yer verdi. 

'AKP NEDEN KAYBETTİ?'

Soyer, "AKP neden kaybetti sorusuna cevap vermek gerekiyor. Öncelikle her çehresiyle karşılaştığımız bir ekonomik kriz var. Türkiye, işçi ve emekçilerin yoksullaştığı, güvencesizleştiği bir ortam var. Bu artık inkar edilebilir bir tablo değil. Bir krizin de ötesinde, iflasa doğru gidiyoruz. AKP iktidarı/Saray Rejimi, ideolojik bir söylem bulmakta ve tabanını hareketlendirmekte zorlanıyor. Bu destekte bir erozyonun olduğu açık. Bir üçüncü neden de, AKP'nin kibir ve küstahlığı" ifadelerine yer verdi.

'YENİ DÖNEMDE SENARYOLAR NE?'

Ergün'ün "Normalleşme beklentileri ve 'yeni' ekibin ortaya çıkabileceği tablodaki senaryoları nasıl değerlendirebiliriz?" sorusunu ise Soyer, "Bu belirsizliği sadeleştirebilecek ve odak noktasını şu şekilde oluşturabiliriz: Erdoğan'ın tek adamlığını tartışmalıyız. Arınç, bu Yüksek İstişaret Kurulu'na atandıktan sonra iki kez başkanlık ve ittifak sisteminin olmadığını açıkladı. Sermaye ve düzen güçleri arasında başkanlık sisteminin bu şekilde uygulanmasının sorunlar yarattığı söyleniyor gibi görünüyor" şeklinde yanıtladı.

'RADİKALİZM ÇAĞI' 

Ergün, "Ben bir süredir Türkiye ve dünya siyasetinde radikalizm çağını görüyorum. Bu biraz da vatandaşın deyimiyle 'hard kapitalizm' tabiri. BM kayıt tutmaya başladığından beri 70 milyon kişi göç etmiş. Sol etkisizleştikçe de aşırı sağa, faşizm ya da otoriterlik olarak da adlandırılabilir, alan açtığını düşünüyorum." ifadelerine yer verdi.

'MUHALEFET NE YAPMALI?'

Ergün'ün "Bu durumda sola ne düşüyor?" sorusuna ise Can Soyer, "Seçimlerin kazanılmasına yol açan CHP tabanı ile Kürt tabanının bir tür güç birliği, Türkiye sosyalist hareketi en güçsüz olduğu dönemlerden birinde bile olsa, sosyalistlerin fikri. Birçok davranışıyla hepimizi rahatsız eden İmamoğlu ile olan kavgasında da gerekli olabilecek bir şey bu. İçki konusu, havuzdaki haremlik selamlık konusu... 'Neyse bununla da şimdi uğraşmayalım' denebilecek başlıklar değil. Mücadeleyi maddi bir güç haline nasıl getireceğiz, sosyalist hareketin cevabını bulması gereken soru bu" cevabını verdi. 

Programın tamamı şu şekilde: 

 

DAHA FAZLA