Yüzde 90 engelli kaldığı kazanın davası 18 yıl sonra kapatıldı

Yüzde 90 engelli kaldığı kazanın davası 18 yıl sonra kapatıldı

Aydın'ın Burhankent ilçesinde 18 yıl önce bir kazayla yüzde 90 engelli kalan Hediye Demirpolat'ın davası kapatıldı.

Aydın'ın Burhankent ilçesinde 2011 yılında otomobil çarpması sonucu yüzde 90 oranında engelli kalan ve dava sürerken 2015 yılında hayatını kaybeden Hediye Polat'ın davası 18 yıl sonra sonuçlandı.

İki mahkeme, 20 hakimin değiştiği ve 3 ayrı Adli Tıp Kurum raporunun alındığı davada, Hediye Polat'ın kaza sonrası engelli kalıp kalmadığının belirlenemedi belirtilerek "Kaza ile illiyet bağı kurulamamıştır" denilerek dosya kapatıldı.

Yıllarca kızını sırtında taşıyarak mahkemelerde adalet arayan, duruşmada hakime bağırdığı için cezaevinde dahi yatan baba Alican Demirpolat, ayrıca 15 bin TL mahkeme parası ödeyecek.

'ADALETİN BU MU MAHKEME?'

Baba Alican Demirpolat “Sırtımda engelli kızımı taşıyarak adalet aradım. Hep adaletin bir gün geleceğine inandım. Ama mahkeme yıllardır bizi süründürdü. 18 yıl sonra ölen kızımı suçlu buldu ve davayı bitirdi. Bir de mahkeme masraflarını ben ödeyeceğim. Bu kararı verenlere ‘adaletin bu mu mahkeme?’ diyorum” dedi.

Ailenin avukatı Alime Özcan raporun bir önceki raporla aynı olduğunu belirterek “Önceki raporu kopyalayıp yapıştırmıştır. Kaza tarihine kadar gayet sağlıklı olan bir çocuk kazadan sonra yavaş yavaş tüm motor gücünü kaybediyor yatağa bağımlı hale geliyor ve sonrasında yutma yeteneği de kayboluyor ve ölüyor. Son raporda Adli Tıp neden illiyet bağı kurulamadığı konusunda yeterince veri eklememiştir. Yargıtay’a başvuracağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hakkımızı arayacağız” dedi.

Sanık avukatları 'Kaza sonrası engeli kalmıştır' yönündeki rapora itiraz ederken, baba Demirpolat kızını sırtında taşıyarak ikinci kez heyet karşısına çıkardı.

Adli Kurum verdiği raporda  “Kaza ile illiyet bağı’ kurulamamıştır” ve ‘Röntgen ve MR filmleri yok, onları görmeden karar veremeyiz” dedi. Avukatlar dosyada var gözüken röntgen filmini göndermek için aradı ancak bulamadı. Röntgen filmi iki yıl sonra bulundu ve dosyaya eklendi.

'MR CİHAZI YOKTU'

Kurum bu kez de  ‘MR filmi çekilmemiş, bir karar veremeyiz. MR olmadan illiyet bağı kuramayız’ dedi. Bunun üzerine aileye ilk tedaviyi yapan doktor hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 15 yıl sonra hakim karşısına çıkan emekli doktor 'MR cihazı yoktu' dedi. 

Doktor hakkında 'Hastayı tam teşekküllü hastaneye sevk etmediği için' yargılanması istendi. Ancak, mahkeme reddetti.

Mahkeme son olarak dosyayı Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi'ne gönderdi. Buradan gelen raporlar da önceki raporlarla aynı oldu. 

Cumhuriyet'ten Mehmet İnmez'in haberine göre İhtisas Dairesi, MR çekilmediği için 'Hediye Demirpolat'ın engelli olmasının kazayla illiyet bağı kurulamamıştır' diyerek dosyayı kapattı.