Yüzde 77 yemekhane zammına karşı ODTÜ'lüler direnişte

Yüzde 77 yemekhane zammına karşı ODTÜ'lüler direnişte

Yemekhane fiyatları 6.5 TL'den 11.5 TL'ye çıkarılan ODTÜ öğrencileri, fahiş yemekhane fiyatlarına karşı bir araya gelerek boykot düzenledi.

İzel Sezer - @izelsezer

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde okuyan öğrenciler, yemekhane fiyatlarının 6.5 TL'den 11.5 TL'ye çıkmasına karşı boykot başlattı. Yapılan yüzde 77 zamma karşı bir araya gelen öğrenciler, yaşanan süreci ve taleplerini İleri Haber'e aktardı. 

"Burası darphane değil, okul" diyen öğrenciler, boykotların öğrencilerin talepleri karşılanana kadar devam edeceğini ve yapılan zamların kendilerini çok kötü etkilediğini söyledi.

6.5 TL'DEN 11.5 TL'YE ÇIKTI

İleri'ye konuşan ODTÜ öğrencilerinden biri, yapılan zammı "Geçen sene bizim yemekhanenin tabldot olan tarafı 6.5 TL'ydi ama bu sene okula başlamadan duyduk ki 11.5 TL olmuş. Ayrıca okulun bağlı olduğu catering şirketi değişmiş. Bize söylenene göre geçen seneki şirketin 5 TL'sini okul karşılıyormuş ama bu sene okul gideri karşılamaktan vazgeçmiş o yüzden de bu tamamen öğrenciye yansıdı" şeklinde aktardı. 

'KARNIMIZI NASIL DOYURACAĞIZ?'

"Tüm üniversiteliler bu zamlarla çok mağdur edildi" diyen öğrenci, sözüne "Bu okulda herkesin gelir seviyesi aynı değil, bu okulda 500-600 lira ile bir ayını geçirmeye çalışan çok insan var. Bu insanlar karnını nasıl doyuracak? Biz bunun mücadelesini veriyoruz" şeklinde devam etti.

'BENZİN FİYATI ARTTIKÇA RİNG FİYATI DA ARTIYOR'

Asıl problemin okul yönetiminde olduğunu vurgulayan öğrenci "Sonuçta catering firması olan şirket para kazanmak isteyecek, ne kadar fazla kar ederse onun yararına olacak ama okulun buna bir dur demesi gerekiyordu. Okul yönetimi ring servisini bile karşılamıyor, insanlar para veriyorlar. Benzin fiyatı arttıkça ring fiyatı da artıyor. 2014 senesinde ringler ücretsizdi" dedi.

'YEMEKHANE OKUL ÇEVRESİNDE EN UCUZ YEMEĞİ YİYEBİLECEĞİMİZ YERDİ'

Yemekhanenin okul çevresinde yemek yemek üzere en ucuz yer olduğunu aktaran bir başka öğrenci de "Zamlar sadece yemekhane ücretlerine değil, yurt kantinleri, kampüs dışı marketler ve mekanlara da geldi" dedi. Tüm öğrencilerin zamlardan kötü etkilediğini vurgulayan öğrenci sözünü şu şekilde bitirdi: "Fakat yemekhane okulda en ucuz yemek yiyebileceğimiz yer olduğu için oraya yapılan zam hepimizi çok kötü etkiledi. Tepkilerden dolayı okul öğrencilere bir e-posta attı ve bu e-postayla zamların yemekhane işletmecisinin değişiminden dolayı kaynaklandığı söylendi."

'ÇALIŞANLAR VE AKADEMİSYENLER DE DESTEKLİYOR'

Boykotu akademisyenlerin de desteklediğini söyleyen bir başka öğrenci ise "Boykot kararını öğrenciler olarak aldık ama çalışanların ve öğretmenlerin çoğu da bize destek verdi" dedi. Bugün yapılan boykotu anlatan öğrenci, "Bugün bir kermes kurduk ve oturma eylemi gerçekleştirdik. Sonrasında ise enstrümanlarımızı çalıp şarkılar söyledik. Bugün taleplerimizi bildireceğiz. Bildirilerimizi dağıtacak ve yarın için pankartlarımızı hazırlayacağız. Direniş bitmedi yarın da devam edecek" dedi.

ÜNİVERSİTELİLERİN TALEPLERİ BELLİ

Boykota katılan öğrencilerin taleplerini sıralayan üniversiteli, taleplerini "Zamların yeniden gözden geçirilmesi ve yemekhanenin ihaleye nasıl açıldığında, bu şirketin ihaleyi nasıl kazandığına dair açıklama yapılması. Bize yeni bir yemekhane fiyatlandırılması sunulması ve öğrencilerin onayından sonra fiyatlandırmanın tekrar yapılması, yemek için verilen sübvansiyonun geri getirilmesi" şeklinde aktardı.
 

DAHA FAZLA