Yüz yüze eğitimde ikinci aşama başladı... 'Öğretmen-öğrenci sayısı arttı, önlemler yerinde saydı'

Yüz yüze eğitimde ikinci aşama başladı... 'Öğretmen-öğrenci sayısı arttı, önlemler yerinde saydı'

Yüz yüze eğitimin genişletilmesi kapsamında hangi kriterlere dayanıldığı merak konusu olurken, sürecin hemen başında ilk uyarı Eğitim Sen'den geldi.

İleri Haber

Bugün itibarıyla yüz yüze eğitim genişlerken, Eğitim Sen’den sürecin hemen başında bir uyarı geldi. Sendikanın “Salgın Günleri’nde Eğitim” raporunda, “Okullarda aynı anda bulunacak öğretmen ve öğrenci sayısının artmasına rağmen alınan önlemlerde aynı oranda bir artışın olmadığını maalesef tespit etmek durumundayız” denildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde ara verilen yüz yüze eğitim sürecine kademeli geçişte 21 Eylül'de sadece anaokulu ve 1. sınıflar için yeniden başlayan yüz yüze eğitim süreci bugün de 2, 3, 4, 8 ve 12. sınıflar için de kısmi olarak başladı.

Yüz yüze eğitimin genişletilmesi kapsamında hangi kriterlere dayanıldığı merak konusu olurken, sürecin hemen başında ilk uyarı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’ndan (Eğitim Sen) geldi. Sendikanın “Salgın Günlerinde Eğitim” raporunun 12. sayısında, “Salgınla ilgili alınan önlemlerin sadece yurttaşa tavsiyelerle sınırlı kaldığı bir dönemden geçmekteyiz” denildi.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN SAYISI ARTTI AMA…

Yüz yüze eğitimin ele alındığı raporda, “Okullarda aynı anda bulunacak öğretmen ve öğrenci sayısının artmasına rağmen alınan önlemlerde aynı oranda bir artışın olmadığını maalesef tespit etmek durumundayız” ifadeleri kullanılırken, bu konuda yaşanacak eksiklikleri tespit etmek ve giderilmesinin sendikanın önündeki en önemli sorumluluk olduğu vurgulandı.

RAPORDA NELER VAR?

Raporda, eğitimle ilgili sorunlar özetle şöyle sıralandı:

- “Uzaktan eğitimle birlikte aynı sınıflarda yüz yüze eğitime geçilmesi, öğretmenlerin iş yükünü artırdı ve bu durum öğretmenlerin neredeyse tüm zamanlarını bilgisayar karşısında geçirmelerine neden olmaktadır”

- “MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, 21 Eylül-9 Ekim tarihleri arasında EBA kullanımı ile ilgili sayısal verileri paylaştı. MEB’in açıkladığı verilere göre, EBA’ya giriş yapan öğrenci sayısı 10.3 milyon. Toplam öğrenci sayısı dikkate alındığında neredeyse 6 milyon öğrencinin EBA’yı kullanmadığı görülüyor”

- “60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olan öğretmen arkadaşlarımızdan yüz yüze eğitime başlamak isteyenler dilekçe vererek okul yönetimlerine başvuruyor. Ancak başvuru yapmadığı halde okullara çağrılan ve yüz yüze eğitime başlama isteği reddedilen arkadaşlarımızın Genel Merkezimize başvuruları devam ediyor”

- “Eylül ayı ek ders ödemelerinde yaşanan farklı ücret ödeme sorununun nedeni MEB’in düzenleyici ve genel kararlar almamasıdır”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA