Yurttaşlar beton kanala karşı ayakta: 'Kanal cinayettir, İstanbul kanal istemiyor!'

Yurttaşlar beton kanala karşı ayakta: 'Kanal cinayettir, İstanbul kanal istemiyor!'

Alan, toplanmanın başlamasıyla polis ablukası altına alındı. Bu şartlarda gerçekleşen basın açıklamasında, İstanbul’un da Türkiye’nin de kanala ihtiyacı olmadığı vurgulandı. İktidarın Kanal İstanbul tezlerinin örneklerle çürütüldüğü açıklamada "İstanbul kanal istemiyor" denildi.

İleri Haber

Yaşam savunucuları Kanal İstanbul'un temelinin atılacağı söylenen Sazlıdere Viyadüğü'ne yürümek için Bakırköy'de buluştu. Toplanmanın başlamasıyla birlikte alanın da polis ablukası altına alınması dikkat çekti.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu'nun çağrısıyla yaşam savunucuları bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun "Kanal İstanbul'un temeli atılacak" dediği Sazlıdere Viyadüğü'ne yürümek için Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplandı. Yaşam savunucularına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu da destek verdi.

Alan, toplanmanın başlamasıyla polis ablukası altına alındı. Bu şartlarda gerçekleşen basın açıklamasında, İstanbul’un da Türkiye’nin de kanala ihtiyacı olmadığı vurgulandı. İktidarın Kanal İstanbul tezlerinin örneklerle çürütüldüğü açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Bütün bunlar ve daha fazlası belgelenmişken, milyonlar size itiraz ediyorken göz göre göre yalan söylemeyin artık!

Peki bugün temeli atılacak olan nedir? Henüz kanal projesinin ÇED dosyasına ve İstanbul Çevre Düzeni Planlarına açılan davalar devam ederken, ortada bir ihale yokken, ortada bir proje yokken Beştepe’deki Saray’ın müteahhidi Rönesans Holding’in İstanbul’un su havzasında kurduğu şantiye nedir?

26 Haziran’da atılacağı söylenen temel Kuzey Marmara Otoyolu’nun (KMO) bağlantı yollarından biri olan Nakkaş- Başakşehir kesiminin Sazlıdere üzerinden geçen kısmıdır. Kanal İstanbul ÇED raporuna göre köprüler inşaat sürecinin 4.aşaması olarak planlanmıştır. Bu köprünün olmayan kanalın üzerinden geçmesi planlanmaktadır. Geçen sene yaz aylarında Yap İşlet Devret yöntemiyle 8 Milyar liraya Rönesans Holding’e ihale edilen bu yol projesi de daha öncekiler gibi hazine garantisi kapsamındadır ve eğer yapılırsa devlet her araç geçişi için Rönesans Holding’e halkın cebinden ödeme yapacaktır.

KMO, İstanbul’un ve Marmara’nın kuzeyindeki ormanları, tarım alanlarını, yerleşim yerlerini bir bıçak gibi ikiye ayıran ve etrafında yeni yapılaşmalara davetiye çıkaran bir katil projedir. Kullanılmayan ve cebimizden garanti ödemesi yapılan 3. Köprü de KMO’nun bir parçasıdır. Halka pandemi yardımı verilmezken 2020 yılı için Kuzey Marmara Otoyolu'nu işleten ortaklığa 2 milyar 150 milyon TL araç geçiş kapsamında ödeme yapılmıştır.

Şimdi bu katil projenin bir bağlantı yolunun viyadük köprüsü, henüz yol bile ortada yokken Sazlıdere’nin üzerine yapılıyor. Sazlıdere barajı İstanbul’a içme suyu sağlayan en önemli havzalardan birisi. Su havzasının üzerine otoyol yapmak, ardından da kanalla o suyu tamamen yok etme planı yapmak halk ve doğa düşmanlığından başka nedir?

Bir kez daha söylüyoruz. Sahte temel atma törenleriyle, yalan propaganda yöntemleriyle kanal projesini oldu bittiye getirmenize izin vermeyeceğiz.

İstanbul kanal istemiyor!

‘İHANET SON BULSUN’

Burada bir açıklanma yapan CHP’li Ali Şeker de “Bir avuç yandaşın rantı için İstanbul’u nefes alamaz hale getirmeye devam ediyorlar” derken, gençlere böyle bir bataklık bırakmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Kanal İstanbul’a değil, Marmara Denizi’ni kurtarmaya ve deprem gerçeğine bütçe ayrılması gerektiğini vurguladı. Bilim insanlarının karşı çıkmalarına rağmen bu projede ısrar etmenin ihanet olduğunu söyleyen Şeker, “Biz bu ihanet son bulsun, Kanal İstanbul yapılmasın, kalan İstanbul’u koruyalım diye buradayız” dedi.

OTURMA EYLEMİ

Açıklamaların ardından alanda oturma eylemine geçildi.