Yurt dışı oyları sayılırken AKP'liler kavga çıkardı, polis salona biber gazı sıktı

Yurt dışı oyları sayılırken AKP'liler kavga çıkardı, polis salona biber gazı sıktı

ATO Congresium; tartışma, provokasyon ve kavgalara sahne oldu.

İleri Haber

Ankara'da bir milyon 800 bin yurt dışı oyunun sayıldığı ATO Congresium, şahitlerin aktardığına göre AKP'lilerin birçok provokasyonuna ve kavgalarına sahne oldu. Havalandırması bulunmayan salonda çıkan bir kavgaya biber gazı ile müdahale edildi.

Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi, kamuoyuna da yansıyan usulsüzlüklerin gölgesinde tamamlandı. Seçim yasaklarını tanımayan iktidar adayları seçim günü de propagandalarına devam ederken, pusulalarda Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan'a denk gelecek şekilde vurulmuş mühürlerden bilgisi dışından sandık görevlisi yapıldığı için oy kullanamayan yurttaşlara kadar pek çok tartışmalı konu basına yansıdı.

Sandıklarda, zaman zaman gerilimlerle süren oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından da verilerin güvenilirliğine ilişkin tartışmalar, muhalefet temsilcileri ve yurttaşlar tarafından dile getirildi. Ülkenin pek çok seçim bölgesinde olduğu gibi yurt dışı oylarının sayıldığı Congresium da usulsüz işlemler, yetkisiz girişimler ve kavgalara sahne oldu.

14 Mayıs günü saat 17.00'de ülke genelinde oy verme işleminin sona ermesiyle birlikte yurt dışı oylarının sayımına da başlandı ve sayım işlemi, bugün öğle saatlerine kadar sürdü. Sık sık tartışmaların yaşandığı oy verme işlemi, ATO Congresium zemin katında, AKP'lilerin içinde yer aldığı büyük bir kavgaya da sahne oldu.

'AKP'LİLER TÜM MASALARA UĞRADI'

Oy sayım işlemlerini takip eden bir yurttaş da yaşananları, İleri Haber'e anlattı. AKP'lilerin tüm masalara uğrayarak partilerinde kimse olup olmadığını kontrol ettiğini ve kurul üyesi olma ihtimaliyle beklediği bir masada oluşan boşluk üzerine de hızlıca AKP'li bir ismin oturtulduğunu ifade eden yurttaş, ilerleyen saatlerde ise yaka kartı bulunmayan AKP'li grupların salonda gezmeye başladığını ve yan salonda yaşanan tartışma ve kavgaları duyduklarını ifade etti. 

Görevli olduğu iddiasıyla dolaşan kişilere yaka kartlarını sorduğunda "müşahit" olduklarını söylediklerini aktaran yurttaş; konuyu YSK sorumlusuna ilettiklerinde "Görevli olmayan kimseyi salona almıyoruz" cevabı verildiğini ve polise sorduklarında ise "AKP'li milletvekilleri ile gelmiştir" denildiğini söyledi.

Başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin yeterli örgütlülüğe sahip olmadığı yönündeki izlenimini de paylaşan yurttaş, "Hangi bölgede hangi sandıkta daha faydalı olacağımızı bilemedik" dedi.

'AKP VE MHP'LİLER İLE YSK YETKİLİLERİ VE POLİS ARASINDA İŞ BİRLİĞİ'

ATO Congresium'da yurt dışı oylarının sayımını takip eden başka yurttaşlar da yaşananları İleri Haber'e anlattı. AKP ve MHP'li olduğu anlaşılan kalabalık grupların sayım esnasında yetkisiz şekilde salonda olduklarını ifade eden ve sıkça provokasyon girişiminde bulunudulduğunu ifade eden yurttaşlar, salondaki bu usulsüz organizasyonun YSK yetkilileri ve polisin "iş birliği" içerisinde organize edildiğini vurguladı.

'AKP'Lİ YAVUZ, MÜDAHALE GİRİŞİMİNDE BULUNDU'

İktidar destekçisi isimlerin baskı amacıyla salonda olduğunu dile getiren yurttaşlar, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un da 15 Mayıs gecesinin ilk saatlerinde ATO Congresium'daki Almanya salonuna geldiğini içeride yetkisiz şekilde gezen gruplarla birlikte sandık kurullarına müdahale girişiminde bulunduğunu belirtti.

Yurt dışı oylarının sayımı esnasında ATO Congresium'da bulunan yurttaşların ortak görüşlerinden biri de ıslak imzalı tutanakların temini konusunda sandık kurulları tarafından çok fazla zorluk çıkardığı oldu.

SALONDA KAVGA ÇIKTI, POLİS BİBER GAZI KULLANDI

Muhalefet temsilcilerinin organizasyon eksikliğine değinen yurttaşlar, salondaki tartışma ve provokasyonlar ile birlikte değindiği "güvenlik zaafiyeti" de oy sayım işleminin bitmek üzere olduğu 15 Mayıs saat 13.00 sularında ortaya çıktı.

ATO Congresium zemin kat 2. grubunda, İleri Haber'e konuşan yurttaşların AKP'li olduğunu söylediği bir grup ile başka bir grup arasında kavga çıktı. Oy sayım işleminin devam ettiği esnada çıkan kavga sonrası salona polis girerken, havalandırması da olmayan kapalı bir ortamda biber gazı kullanıldı. İşlemlerin sürmesini sağlayan ve biber gazından etkilenen pek çok yurttaş, yaşananlar sonrası salondan ayrıldı. Yaşanan kavga ve polis müdahalesi, salonda bulunan bir yurttaş tarafından da kayda alındı.

Yurttaşlar, olaydan birkaç saat önce de AKP'li müşahitlerin bir sandık kuruluna müdahale ettiğini ve muhalif parti müşahitleri ile kavga ettiğini aktardı. Söz konusu kavganın ardından sandık kurulu başkanı tarafından AKP'li müşahitlerin salondan çıkarılması yönünde talimat verildiğini belirten yurttaşlar, salonda biber gazlı müdahaleye yol açan kavganın da bu kavgadan birkaç saat sonra yaşandığına işaret etti.