Yurda kaçak sokulan hayvanların satışının önlenmesi için yeni protokol

Yurda kaçak sokulan hayvanların satışının önlenmesi için yeni protokol

Ticaret Bakanlığı ve HAYTAP arasında, kötü şartlar altında yurda kaçak olarak sokulan hayvanların korunması adına bir protokol imzalandı. Protokole göre yurda giriş yapan hayvanlar, HAYTAP tarafından sahiplendirilecek.

Ticaret Bakanlığı ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) arasında, kaçakçılıkla mücadele ve hayvan haklarının korunması kapsamında gümrüklerden kaçak yollarla ülkeye sokulan evcil hayvanların ticarete konu edilmeyecek şekilde tasfiye edilmeleri ve hayvan refahının sağlanması amacıyla bir protokol imzalandı.

İmzalanan protokolle, söz konusu hayvanlar ihale yoluyla satılmaksızın HAYTAP temsilcilerine teslim edilecek.

HAYVAN HAKLARI GÖZETİLECEK

Türkiye’ye beyan edilmeksizin sokulmaya çalışılan evcil hayvanlar, olumsuz seyahat koşullarında, bazı durumlarda uyutularak taşındığından ve genellikle küçük yaşta olduklarından özel bakıma ihtiyaç duyuluyor. Bu hayvanların tasfiye işlemleri gerçekleştirilene kadar gerekli tedavi imkanlarının da sağlanabildiği uygun fiziki koşullarda muhafaza edilmeleri büyük önem taşıyor.

Bu çerçevede hayvan hakları da gözetilerek, yurda kaçak getirilmek istenen evcil hayvanların korunması, sağlıklı ortamlarda muhafaza edilmelerinin sağlanması, telef ve kayıpların önüne geçilerek ticarete konu edilmeyecek şekilde tasfiye edilmeleri ve hayvan refahının sağlanması amacıyla HAYTAP ile Ticaret Bakanlığı arasında protokol imzalandı.

Protokol kapsamında, el konulan evcil hayvanların teslim alınmaları, muhafazaları ve bakımları Bakanlık denetiminde HAYTAP sorumluluğunda yürütülecek.

Evcil hayvanlar, HAYTAP’a özel yolla tasfiye edilecek. HAYTAP, bu hayvanları bedel veya hizmet karşılığında olmaksızın sahiplendirerek yapılan işlemlerin sonuçlarını Bakanlığa bildirecek.