Yunanistan'da refakatsiz çocuk mülteci sayısı 5 bine ulaştı

Yunanistan'da refakatsiz çocuk mülteci sayısı 5 bine ulaştı

Yunanistan'da sayıları yaklaşık 5 bine ulaşan refakatsiz çocuk mülteciler, kötü ve uygunsuz koşullarda hayatlarını devam ettirmeye çalışırken; güvenlikleri tehdit altında olan 1200 refakatsiz mülteci çocuk ise kayıp.

Yunanistan'da sayıları 4 bin 962'ye ulaşan refakatsiz çocuk mülteciler, kötü ve uygunsuz koşullarda hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

Yunan Sosyal Dayanışma Merkezi'ne göre, ülkede refakatsiz çocuk sayısı 4 bin 962'ye çıkarken, bu çocuklardan dörtte üçü uygun olmayan kamplarda kalıyor.

Yunan basınında ise kamplardaki temel eksikliklerin yemek ve temiz suya erişim, devlet desteğinin yetersizliği ve çocukların durumuyla ilgili yasal düzenlemeler olarak sıralanırken, refakatsiz sığınmacı çocuklarla ilgili durumun giderek kötüleştiği kaydedildi.

'ADALARDA YAŞANAN DURUM SUÇTUR'

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) bünyesinde gönüllü olarak çalışan doktor Apostolos Veizis, adalarda yaşanan durumu 'suç' olarak değerlendirdi.

Her gün yaklaşık 100 çocukla ilgilendiklerini söyleyen Veizis, çocukların yarısından fazlasının kamplardaki uygunsuz şartlardan kaynaklanan cilt ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi sorunlarla karşılaştığını söyledi.

'BAZI ÇOCUKLAR 50 GÜNDÜR ÇİMENTO ZEMİNDE UYUYOR'

Yunan Sivil Toplum Kuruluşu Arsis'in avukatı Dimitra Linardaki, refakatsiz 99 sığınmacı çocuğun Amigdaleza kapalı göçmen kampında tutulduğunu söyleyerek, "Bazı çocuklar 50 gündür çimento zemin üzerinde uyuyor. Bu aşağılama ve insanlık dışı durumdan daha fazlasıdır" ifadelerini kullandı.

'GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA OLAN 1200 ÇOCUK KAYIP'

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü Yunanistan Direktörü Gavriil Sakelaridis da ülke genelinde 1200 refakatsiz mülteci çocuğun kayıp olduğunu kaydetti.

Sakelaridis, "En şok edici nokta ise güvenlikleri her an tehdit altında olan 1200 refakatsiz mülteci çocuk kayıp. Nerede oldukları bilinmiyor" dedi.