Yunanistan'da öğrenciler isyanda: 'Üniversite polisine hayır'

Yunanistan'da öğrenciler isyanda: 'Üniversite polisine hayır'

Üniversitelere polislerin girmesini ön gören yasaya karşı eylem düzenleyen öğrencilere polis saldırdı.

Yunanistan'da, hükümetin üniversitelerde polis varlığını kalıcı hale getirecek yasa tasarısının tartışıldığı sırada eylem düzenleyen öğrencilere polis saldırdı. Milletvekillerinin yasayı görüşmek için toplandığı saatlerde, başkent Atina ve Selanik olmak üzere birçok büyük kentte binlerce kişi "Üniversite polisine hayır" pankartlarıyla sokağa döküldü. Duvar’da yer alan habere göre, Atina'da parlamentonun önündeki Sintagma Meydanı'nda toplanan öğrenci gruplarıyla polis arasında çatışma çıktı; polis eylemcilere gaz sıktı.

ÖZEL POLİS BİRLİKLERİ TASARLANIYOR

Gerilim, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in muhafazakâr hükümetinin 'eğitim reformu' adı altında sunduğu yasa tasarısı nedeniyle patlak verdi. Hükümetin tasarısında, üniversite kampüsleri için özel polis birliklerinin oluşturulması, devlet üniversitelerine kabul sisteminin asgari bir not barajı getirilerek değiştirilmesi ve üniversitelerde güvenliğin artırılması öngörülüyor. Tasarıyla, üniversitelere elektronik  güvenlik sistemleri getirilmesi de planlanıyor.

'AKADEMİK ÖZERKLİK TEHDİT ALTINDA'

Bu tasarıya karşı çıkanlar ise 1970'lerin sonundan bu yana askeri cuntanın yıkılması sonrasında elde edilen akademik özgürlük garantisini tehdit ettiğini vurguluyor.

POLİS GİRMEDEN DE GÜVENLİK SAĞLANABİLİR’

Miçotakis hükümetiyse, 2019'da iktidara gelmesinden kısa süre sonra polisin üniversiteye girmesini on yıllardır tamamen engelleyen yasağı kaldırmıştı. Yeni tasarıya karşı çıkanlar ise okullardaki güvenliğin içeriye polis sokulmadan artırılabileceğine dikkat çekiyor.