Yunanistan’da cinsiyet geçişi için “üreme yetkinliğinden yoksunluk” şartı kaldırıldı

Yunanistan’da cinsiyet geçişi için “üreme yetkinliğinden yoksunluk” şartı kaldırıldı

Yunanistan’da kimlikteki cinsiyet ibaresinin değişimi için şart koşulan “üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun olma” zorunluluğu kaldırıldı.

Bianet’in haberine göre yasa tasarısı 300 kişilik mecliste 171 evet oyuyla kabul edilirken, muhafazakâr partiler ve Kilise değişikliğe tepki gösterdi. Yasa tasarısının kabulunun ardından Yunanistan’da evli olmayan ve 15 yaş üzeri bireyler kısırlaştırma ameliyatı ve tıbbi testler olmadan kimliklerindeki cinsiyeti değiştirebilecek.

Yasa tasarısının kabulünün ardından Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktör Yardımcısı Fotis Filippou “Yasada yapılan düzenleme, hiç kimsenin kim olduğunun resmi olarak kabul görmesi için tıbbi prosedürlerden geçmeye zorlanamayacağına ilişkin çok açık bir mesaj veriyor” ifadelerini kullanırken, Başbakan Aleksis Tsipras “Hiçbir gelenek ve hiçbir aile algısı, insanların sosyal ve kurumsal bir uçuruma itilmesini gerektiremez” dedi.

Türkiye’de ise Medeni Kanun’un 40’ıncı maddesi, cinsiyet geçisi için kiişinin üreme yetkinliğinden sürekli biçimde yoksun olmasını zorunlu kılıyor.