Yunanistan'a geçmeye çalışan 5'i çocuk, 7 sığınmacı hayatını kaybetti

Yunanistan'a geçmeye çalışan 5'i çocuk, 7 sığınmacı hayatını kaybetti

Yunanistan’a geçmeye çalışan 5'i çocuk, 7 sığınmacı boğularak yaşamını yitirdi. IOM verilerine göre, bu yıl hayatını kaybedenlerin sayısı da 50’nin üzerine çıktı.

Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan 19 sığınmacının bulunduğu bot, Sakız ile Çeşme arasındaki Inousses Adası yakınlarında alabora oldu. Botta bulunan 7 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden 5’inin çocuk olduğu belirtildi.

T24’ün Associated Press’ten aktardığına göre Yunan yetkililer hayatını kaybedenlerin uyruğunun belirlenemediğini söyledi. Yunan Sahil Güvenlik, kurtarılan 12 kişiden 4’ünün çocuk, 3’ünün kadın ve geri kalanların da erkek olduğunu açıkladı.

AFP’ye konuşan bir yetkili de kurtarma ekiplerinin ilk olarak biri 1, diğeri 3 yaşlarında iki çocuğun cesetlerine ulaştığını, bottakilerin kayıp kişiler olduğunu söylemesi üzerine dalgıçlar tarafından yapılan araştırma sonucu 5 cesedin daha bulunduğunu ifade etti. Sözcü, “Cesetler, bu kişilerin bahsedilen kişilere ait olup olmadığının belirlenmesi için Sakız’a götürüldü” dedi.

2 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Suriye’deki savaşın başından bu yana yüz binlerce sığınmacı deniz yoluyla Türkiye’den Yunanistan’a geçerken; yaklaşık 2 bin kişi de bu yolda hayatını kaybetti. Uluslarası Göç Organizasyonu’nun (IOM) verilerine göre bu yıl hayatını kaybedenlerin sayısı da 50’nin üzerine çıktı.

On binlerce sığınmacıya ev sahipliği yapan ve kamplardaki kötü yaşam koşulları nedeniyle eleştirilen Yunanistan’a geçişler, 2016’da Avrupa Birliği ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma sonrasında düşüşe geçmişti ancak son aylarda yeniden arttı.

‘BİRKAÇ GÜN İÇİNDE 3 BİNDEN FAZLA SIĞINMACI GEÇTİ’

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, hafta içinde yaptığı açıklamada Türkiye’den ülkesine sadece birkaç gün içinde 3 binden fazla sığınmacı geçtiğini söylemişti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) son olarak 22 Eylül’de güncellediği verilere göre geçtiğimiz ay boyunca deniz ve kara yoluyla Yunanistan’a geçenlerin sayısı da 8 bin 360 oldu.

Kathimerini gazetesi de perşembe gece yarısından cuma sabah 11:00’e kadar Yunan adalarına 289 sığınmacı ulaştığını aktardı. Perşembe günü bu rakam 648’di.