Yunanistan ve Türkiye Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX yayınladı

Yunanistan ve Türkiye Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX yayınladı

Türkiye, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz’de 2 NAVTEX yayınlamasının ardından yeni bir NAVTEX yayınladı.

Yunanistan'ın, Doğu Akdeniz’de iki yeni NAVTEX ilan etmesinin ardından, Türkiye de buna karşılık vererek NAVTEX ilanını yeniledi.

Antalya NAVTEX İstasyonu tarafından yapılan duyuruda, Türkiye NAVTEX servis sahası içindeki bir alana ilişkin yetkisiz bir istasyon tarafından duyuru yayımlandığı, söz konusu duyurunun yetkili olan Antalya NAVTEX İstasyonu tarafından yeniden yayımlandığı bildirildi. Duyuruda, 6 ve 8 Ekim'de Doğu Akdeniz'de belirtilen sahalarda atış eğitimleri yapılacağı ifade edildi.

NAVTEX NEDİR?

İngilizce 'Navigational text messages' ifadesinin kısaltması olan NAVTEX, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. NAVTEX paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor.

Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları NAVTEX cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.