Yunanistan: Libya bizim doğal komşumuz, Türkiye'nin değil

Yunanistan: Libya bizim doğal komşumuz, Türkiye'nin değil

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Libya'da tırmanan gerilimle ilgili, "Libya'daki gelişmeler hakkında söz sahibi olmak istiyoruz, Libya bizim doğal deniz komşumuz, Türkiye'nin değil" dedi.

Doğu Akdeniz’de tırmanan gerilime Yunanisyan da müdahil oluyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Libya’daki gelişmeler hakkında söz hakkı sahibi olmak istiyoruz” dedi.

Miçotakis, deniz sınırları ve Libya’yla imzaladığı mutabakat konusunda Türkiye’yle anlaşmazlıkların aşılamaması halinde Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Adalet Divanı’na başvuracaklarını da açıkladı.

To Vima gazetesine konuşan Miçotakis, “Bölgemizde bir istikrarsızlık kaynağı olmak istemiyoruz. Dolayısıyla Libya’daki gelişmeler hakkında söz sahibi olmak istiyoruz. Libya’da çözümün bir parçası olmak istiyoruz, zira bu bizi de ilgilendiriyor” dedi. Miçotakis, Birleşmiş Milletler’in Libya’daki iç savaşa siyasi çözüm için önümüzdeki ay düzenlemeyi planladığı ancak kesin tarihi açıklanmayan Berlin konferansına katılmak için talepte bulunduklarını da söyledi.

‘TÜRKİYE’NİN DEĞİL BİZİM KOMŞUMUZ’

Miçotakis söyleşide, Ankara’nın Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle imzaladığı ve Türkiye’nin Akdeniz kıyısından Libya’nın kuzeydoğu kıyısına dek bir münhasır ekonomik bölge (MEB) kurulması anlamına gelebilecek anlaşmaya da tepki gösterdi. Yunanistan Başbakanı, “Libya bizim doğal deniz komşumuz, Türkiye’nin değil” dedi.

‘LAHEY’E GİDERİZ’

Miçotakis, Türkiye’nin Akdeniz’deki enerji faaliyetlerinde hak iddia etmesinin önünü açan anlaşma hakkındaki görüş ayrılıklarını öncelikle siyasi ve diplomatik düzeyde çözmek istediğini belirtti. Ancak anlaşma hakkında uzlaşma sağlanamazsa, BM mahkemesine gideceklerini de ilan etti. Yunanistan Başbakanı, “‘To Vima’ gazetesine konuşan Miçotakis, “Fakat şunu da açıkça söylemeliyiz ki, eğer çözüm bulamazsak, Yunanistan’ın [deniz sınırı hakkında] aynı düşünmediği tek bir meselenin hakkında bile Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı gibi bir uluslararası organın hüküm vermesi gerektiği konusunda uzlaşmalıyız” dedi.